HOLUB, M. Testování distanční ochrany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

Práce se zabývá testováním distanční ochrany REL 511 určené pro chránění vedení vvn. Autor v práci nejprve obecně popisuje princip činnosti digitálních distančních ochran, způsob dosažení jejich selektivity a vzájemného zálohování. Dále podrobně uvádí postupy při připojení a nastavení ochrany REL 511 a nakonec i postup při testování vypínací charakteristiky uvedené ochrany pomocí sekundárního testeru OMICROM 256plus. V části věnované postupu při testování autor popsal vše velmi detailně, takže lze celou práci považovat za manuál jak pro práci s ochranou REL 511 tak s modulem pro testování distančních ochran sekundárního testeru OMICRON. K práci mám následující připomínky: Ve schématu na obr. 3-2 je distanční ochrana nesprávně připojena k PTN. V textu se objevují chyby a u některých vět lze těžko pochopit zcela jejich smysl, např.: „Úlohou distanční ochrany je chránit trojfázové vedení pro jeden terminál.“ na str.26 Kapitoly 3.8 a 4.2 jsou obsahově téměř shodné. V práci mi chybí detailnější diskuze k nastavení distanční ochrany s ohledem na chráněný objekt a předpokládaný charakter poruchy a především vysvětlení postupu pro výpočet bodů v impedanční rovině (tab. 5-3) Ve výsledné impedanční charakteristice na obr. 5-30 chybí popis os. Přes uvedené výhrady, lze konstatovat, že autor splnil zadání v celém rozsahu. Práci věnoval spoustu vlastní iniciativy a je jen škoda, že zpracovaný postup zatím nemá funkční realizaci v laboratoři ochran UEEN.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Vaculík, Petr

V bakalářské práci „Testování distanční ochrany“ je navržen postup provádění testování distanční digitální ochrany „REL 511“ pomocí testovacího zařízení „CMC 256 plus“. V úvodní části je podrobně popsána teorie principu fungování distančních ochran a jejich využití v elektrizační soustavě, se zaměřením zejména na algoritmy použité v moderních digitálních distančních ochranách při vyhodnocování poruch v elektrizační soustavě. V další části je kvalitně zpracován bližší popis testované ochrany „REL511“, včetně komunikačního rozhraní a dále je zde podrobně popsáno testovací zařízení „CMC 256 plus“, včetně popisu zapojení mezi testovaným a testovacím zařízením a s řídícím PC. Velmi kvalitně je v práci popsán postup parametrizace ochrany prostřednictvím konfiguračního firemního SW „CAP540“. Podrobně je také zpracován postup zadávání impedančních charakteristik ochrany prostřednictvím firemního SW testovacího zařízení a postup parametrizace HW vstupů a výstupů. V závěrečné části práce je popsáno a zhodnoceno praktické provedení testování distanční ochrany v modulu „Distance“, pomocí testu „Shot test“. Při tomto testu byla použita dostupná verze firemního SW testovaného zařízení. Rozsah teoretických rozborů, popisů principů funkčnosti a návrh postupu pro testování distanční ochrany „REL511“ pomocí testovacího zařízení „CMC 256 plus“ plně odpovídá požadovanému rozsahu práce. Zadaná práce ja zpracována zodpovědně. K dané práci nemám další připomínky. Výsledky této práce budou využity v praxi.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 51900