JÍLEK, M. Měření provozních charakteristik FV systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Mastný, Petr

Předložená práce je zpracována dle zadání a svým rozsahem odpovídá bakalářské práci. Autor v práci popisuje základní provozní charakteristiky fotovoltaických panelů různých typů a následně definuje postupy a podmínky pro praktické měření výkonových charakteristik fotovoltaických systémů. V rámci práce se autor seznámil s měřícími přístroji pro měření provozních veličin FV systémů a následně navrhl sestavu využitelnou pro praktické měření. Navržená sestava byla využita pro referenční měření dvou typů FV panelů, u kterých byly na základě získaných hodnot definovány provozní vlastnosti při různých provozních podmínkách. Praktickou část práce hodnotím jako velmi dobrou. Určité nedostatky jsou ve zpracování samotné práce. U obrázků uvedených v textu práce nejsou uvedeny odkazy na zdrojovou literaturu. Výsledky získané z provozního měření jsou zpracovány velmi povrchně a v závěru práce chybí podrobnější analýza vlastností jednotlivých typů FV panelů dle provozních podmínek. Z tohoto pohledu působí práce nekompaktním dojmem. Připomínky: 1. chybné označení veličiny "Intenzita slunečního záření" - v textu je použito označení "R" (správně E nebo I) 2. účinnost je označena jako "mí" 3. u prezentovaných grafů z praktického měření je časová osa definována jako číselná řada, což velmi snižuje vypovídací hodnotu (lépe by bylo využít denní rozložení) 4. v grafu 7-13 jsou uvedeny hodnoty celkové vyrobené energie z FV systému - porovnání je neprůkazné s ohledem na rozdílné parametry obou panelů, vhodnější by bylo vztáhnout vyrobenou energii k nějaké jiné veličině, např. na 1 m2 Otázky: 1. V úvodu uvádíte, že FV systémy patří k nejčistším zdrojů z hlediska vlivu na životní prostředí - platí to i v případě uvažování likvidace těchto systémů? Jak se mohou tyto systémy negativně projevit na životním prostředí?

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Předložená práce pojednává o měření provozních charakteristik vybraných fotovoltaických panelů. Práce je členěna do osmi kapitol a celkem obsahuje 46 stran. Práce obsahuje několik nedostatků. Seznam symbolů a zkratek je velmi nepřesný. Nejsou uvedeny jednotky u uvedených veličin. Některé uvedené veličiny chybí (např. R). V práci několikrát uváděná veličina R jako osvit nebo intenzita osvětlení je pro mě nové značení. Navíc intenzita osvětlení je značena E, jednotkou je lux (obr. 5-2). Přesněji by se student měl vyjadřovat o intenzitě ozáření, značenou jako I (někdy tolerované M) s jednotkou W.m-2. Dále je navíc intenzita osvětlení a ozáření vzájemně zaměňována. Na straně 16 je postrádám jakékoliv informace o technologii CdTe panelů. Některé obrázky jsou převzaté, ale chybí informace odkud (Obr. 6-2). Na straně 19 student uvádí, že se sníží výkon panelů při zvyšující se teplotě. Dokonce uvádí, že energetický zisk klesne až o 75%. Opět bez informace, kde tuto hodnotu převzal nebo vypočítal, při jaké teplotě. V kapitole 6 mně chybí možnost výpočtu energie pomocí integrálního počtu. Je sice pravda, že limita sumací prvků jdoucí od 1 do nekonečna pro N prvků je právě nahrazení určitého integrálu, nicméně alespoň pro doplnění to zde mělo být uvedeno. Co však v práci postrádám je výraznější závěr, kde by byla možná diskuse nad výsledky. Nevíme jakou účinnost (alespoň přibližnou) mají vybrané články při daném ozáření v rámci energetického zisku za sledované období – v procentech. Diskuse pouze nad grafem v obr. 7-13 je pouze orientační. Celkově práci hodnotím stupněm C a i přes výše uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 51905