MACEK, V. Primární testování elektrických ochran [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Petr

Bakalářská práce se zabývá teoretickým rozborem problematiky chránění a primárního testování elektrických ochran. V praktické části je pak proveden návrh laboratorní úlohy ukazující vliv zatížení přístrojového transformátoru proudu na správné působení nadproudové ochrany. Student pracoval samostatně, na konzultace chodil připraven. Po formální stránce je práce zpracována pečlivě, s minimem překlepů a gramatických chyb. Student využil doporučenou literaturu a v práci jsou velmi dobře rozlišitelné převzaté a vlastní části. Práci je možné využít jako základní materiál pro seznámení s možnostmi primárního testeru CPC100; vytvořená úloha bude zařazena do výuky rozvodných zařízení. Práci doporučuji k obhajobě. Připomínky: -v práci se vyskytuje termín "nulová složka", který není ve standardech definován, -str. 15, obr. 2.2 – jazyk použitý v obrázku ba měl být shodný s jazykem práce, -str. 15 – doba působení současných mžikových ochran se pohybuje v rozmezí 3-8 ms, -str. 15, body e) a f) – použití termínu „zkratovací člen“ je poněkud zavádějící, vhodnější termín je „zkratový člen“.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Topolánek, David

Bakalářská práce je zaměřena na primární testování nadproudové ochranné funkce digitální ochrany REJ 525A v kombinaci s jistícím transformátorem proudu. Úvod práce je zaměřen na obecný teoretický popis ochran a poruchových stavů vyskytujících se v elektrizační soustavě. Hlavním cílem druhé, daleko významnější, části práce je návrh postupu pro ověření vlivu chybně zvolené zátěže předřazeného jistícího transformátoru proudu na funkci nadproudové ochrany. V souladu s navrženým postupem je následně provedeno reálné ověření teoretických předpokladů a komplexní zhodnocení měření se stanovením závěru. Pro provedení primárních zkoušek byl využit tester CPC100 se zesilovačem od společnosti Omicron. Významným výsledkem této práce je navržení nové laboratorní úlohy. Tohoto úkolu se student zhostil vynikajícím způsobem. Výsledky práce jsou po technické i formální stránce na velmi dobré úrovni a budou použity při výuce předmětů zaměřených na problematiku chránění.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 51911