VOŽDA, M. Mikroprocesorem řízené měření a regulace teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem diplomové práce je návrh a realizace zařízení pro měření a regulaci teploty fyziologického roztoku při měření na Langendorffově aparátu. Student nastudoval danou problematiku, vyhledal dostatečné množství relevantní literatury a navrhl zařízení podle požadavků zadání práce. Navržené zařízení diplomant realizoval v podobě samostatného přípravku a provedl sérii měření pro ověření jeho správné funkce. Na závěr sestavil uživatelský program v prostředí LabVIEW, který komunikuje pomocí USB se zařízením. Program provádí základní vyobrazení naměřených hodnot v průběhu experimentu. Po formální stránce nemám k práci výhrady, práce působí velmi kompaktně a je psána korektní gramatikou. Použité obrázky jsou velmi dobré kvality. Zdroje uvedené v práci jsou řádně citovány, v seznamu literatury správně zapsány. Požadavky zadání byly splněny v plném rozsahu. Práci student publikoval na soutěži Student EEICT2011, kde získal v dané kategorii 1. místo. Předloženou práci pana Michala Voždy hodnotím známkou " v ý b o r n ě / A " a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Čížek, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem a realizací mikrokontrolerem řízeného inteligentního regulátoru teploty fyziologického roztoku pro Langendorffův aparát. V úvodu textu je stručně rozebráno několik metod měření teploty pomocí termočlánků, odporových a polovodičových teplotních čidel. Dále autor pokračuje detailním popisem návrhu jednotlivých funkčních bloků zařízení od měřicí až po výkonovou část. K měření teploty je použit kalibrovaný termistor, jako akční člen soustavy slouží Peltierův článek o výkonu 46 W. Jako metodu regulace student testuje třístavový a PSD regulátor. Návrhu, ladění a experimentům s těmito regulátory je věnována podstatná část práce. Uživatel zařízení má možnost volby, kterou regulační techniku bude používat, požadavek zadání na přesnost regulace +/- 0,2°C však podle prezentovaných grafů z experimentů splňují oba diplomantem realizované regulační algoritmy. Digitální část navrženého zařízení je založena na mikrokontroleru ATMega16, pro který student vytvořil firmware zajišťující funkce měření a regulace teploty a uživatelského rozhraní. Zařízení umožňuje komunikaci s počítačem prostřednictvím rozhraní UART-USB s řadičem FT232RL. Pro ovládání regulátoru a sběr dat z měření teploty byl vytvořen uživatelský program v prostředí LabView. Pan Vožda zpracoval ukázkovou realizační diplomovou práci. Funkčnost zkonstruovaného zařízení je doložena experimentálními výsledky. Přiložená technická dokumentace desek plošných spojů je kompletní a použitelná pro opakovanou výrobu. Zadání bylo bezezbytku splněno. Práci DOPORUČUJI K OBHAJOBĚ s hodnocením A/98 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 34241