UMÝSA, R. Teplovodní otopné soustavy se solárními prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Katolický, Jaroslav

Student prokázal schopnost samostatné tvůrčí činnosti, zpracovával bakalářskou práci se zájmem a samostatně a splnil podmínky zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Štětina, Josef

Obsahem práce jsou teplovodní otopné soustavy se solárními prvky. Text bakalářské práce má 43 stran textu. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části a je členěn do kapitol a podkapitol. K uspořádání práce mám tyto výhrady: -Rovnice, případně výpočty nejsou číslované -Mezi číslem a jednotkou má být vždy mezera a to i °C -Nadpisy kapitol jsou nevýrazné (vhodnější je použití tučného písma) -U chemického značení plynů se používá spodní index a ne O2 -Seznam symbolů by měl být uspořádán podle abecedy -U jednotek určitě nepoužíváme mocnitel na prvou jak je u některých v seznamu -Přestože jsou použité zkratky v seznamu, měly by být při prvním výskytu v textu vysvětleny. Práce obsahuje rešeršní část zaměřenou na problematiku otopných soustav. Tato rešerše obsahuje přehled jednohubkový a dvoutrubkových soustav včetně popisu způsobů vedení potrubí. Z tématu práce bych soudil, že se student spíše měl zaměřit na to, jaké jsou moderní trendy v realizacích otopných soustav. Je opomenuta problematika rozdělovačů, které se nyní prosazují i u otopných soustav s otopnými tělesy. Z hlediska popisu solárních prvků je v práci pouze popis různých typů solárních kolektorů. V práci není zmíněna problematika zásobníků teplé/topné vody. V práci také není žádné schéma celé otopné soustavy se solárními prvky. Přestože k tématu práce v poslední době i v českém jazyce vyšla řada zajímavých publikací, tuto možnost student nevyužil. Tyto nedostatky jsou vyváženy provedeným porovnáním různých typů solárních kolektorů a ekonomickým zhodnocením ve formě návratnosti. Výpočet použitý k zhodnocení ekonomické návratnosti je proveden v pořádku a student dospěl ke správným závěrům. Pouze bych upozornil, že na straně 25 dole teploty t1 a t2 nejsou stejné a nejsou v Kelvinech, naštěstí tyto špatné čísla nejsou dosazena do výpočtu. Student prokázal schopnost samostatně zpracovat dané téma, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 19565