ŠTEKOVIČ, M. Elektrochemické senzory s 3-D strukturou elektrod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Adámek, Martin

Předmětem diplomové práce byla oblast elektrochemických senzorů, konkrétně oblast návrhu a konstrukce tlustovrstvých elektrochemických senzorů pro detekci látek obsažených ve vodných roztocích s zaměřením na 3-D strukturu elektrod. Ze zadání vyplýval úkol prostudovat v krátké době náročnou širokou teoretickou oblast od vybraných mikroelektronických technologií, přes základy voltmetrických analytických metod až po návrh a konstrukci elektrochemických senzorů. Tyto teoretické části zpracoval student Michal Štekovič rychle a zcela samostatně s použitím jím vybrané i vedoucím doporučené literatury, kterou dovedl užít při zpracovávání praktické části diplomové práce. V praktické části práce se student zpočátku zabývá porovnáním dvouelektrodového a tříelektrodového měření v oblasti tlustovrstvých elektrochemických senzorů, kde potvrzuje obecně známé vlastnosti jednotlivých měřicích zapojení. Dále se student věnuje zvýšení plochy povrchu pracovní elektrody pomocí 3-D struktur. Přestože student v tomto období přichází s mnoha různými nápady a technologiemi pro vytváření 3-D struktur, je z časových a ekonomických důvodů rozhodnuto o 3-D struktuře elektrody vytvořené pomocí kuličkových a drátkových mikrosvárů. Student sám navrhl strukturu senzoru a za drobné pomoci vedoucího i metodiku testování. K vlastnímu experimentu přistoupil student velmi zodpovědně. Ke konci prací však došlo ke komplikacím na výrobních zařízeních a nebylo proto možné dokončit práci ve vedoucím plánovaném rozsahu. Přesto se ale studentovi podařilo získat první cenné informace o chování tlustovrstvého senzoru se zlatou pracovní elektrodou rozšířenou o 3-D strukturu ze zlatých kuličkových a drátkových mikrosvárů . Student Michal Štekovič přistupoval po celou dobu k diplomové práci velmi zodpovědně a jeho práce byla samostatná a intenzivní. Student si sám zajišťoval jím vybranou nebo vedoucím doporučenou literaturu, vyráběl základní senzory a testovací roztoky, přicházel s nápady na zlepšení topologie a konstrukce senzoru, které následně zcela samostatně navrhnul a otestoval. I přes nenadálé komplikace s výrobními zařízeními v závěru práce při výrobě finální verze senzoru, byla základní práce dokončena, zadání splněno a diplomová práce odevzdána ve stanoveném termínu. První výsledky student prezentoval na soutěži Student EEICT 2012. Student Michal Štekovič se účastnil schůzek s vedoucím práce v dohodnutých termínech, průběžně popisoval stav diplomové práce, samostatně přicházel s návrhy řešení problémů a tyto konzultoval s vedoucím. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení: VÝBORNĚ (A)

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Hrdý, Radim

Předložená práce, která se zabývá návrhem, výrobou a optimalizací tlustovrstvých (TLV) senzorů, splňuje svým rozsahem, zpracováním a úrovní požadavky na závěrečnou diplomovou práci. Po prostudování praktické části je zřejmé, že student nastudoval a v praxi ověřil potřebné výrobní techniky, což dále prokázalo zvládnutí samostatné práce. Cílem práce bylo optimalizovat stávající návrh TLV senzoru a otestovat nestandartní postupy výroby 3D struktur pro zvýšení plochy. Cíle práce byly splněny. Kvalitu práce ovšem snižují formální nedostatky a množství gramatických chyb. Dále, z vědeckého hlediska, je interpretace některých výsledků sporná. Na str. 29. je zvýšení proudové odezvy přičítáno vlivu navařených zlatých kuliček, což silně kontrastuje s nehomogenitou nanesené zlaté pasty na pracovních elektrodách na obr. 20. Rovněž pokud je v závěru uváděno, že aplikací navařených Au mikrodrátků v návrhu elektrody S15 došlo k podstatnému zvýšení citlivosti čidla, bylo by vhodné porovnat výsledek s prostým Au mikrodrátkem stejného objemu jakožto pracovní elektrody. Tím by se stanovila skutečná kvalita 3D struktury a vyloučila možnost použití elektrody z ušlechtilého mikrodrátku se stejným výsledkem bez nutnosti aplikace s TLV strukturou. Otázkou tedy je, zda za zvýšením citlivosti stojí navrhovaná 3D struktura nebo jen použití čistého Au.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 54652