JANDA, J. Automatizovaný systém pro udržení životních podmínek v akváriích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Macháň, Ladislav

Práce se zabývá návrhem a realizací systému, který umožňuje regulaci životních podmínek v akváriích. Mezi řízené veličiny patří: teplota, intenzita osvětlení a množství CO2 dodávaného do vody. Systém je rovněž vybaven možností programového spínání a regulace výstupů, které slouží pro doplňkové funkce (dávkování hnojiva, krmení,…). Systém je navržen jako modulární, s možností vestavění do libovolného akvarijního krytu. Obsahuje záložní zdroj napětí, který je schopen zachovat funkce, které jsou pro vodní živočichy životně důležité, a tím pokrýt krátkodobé výpadky rozvodné sítě. Při návrhu systému byly kladeny vysoké nároky na jednoduchost ovládání a programování časově závislých parametrů. Ovládání všech funkcí systému je realizováno prostřednictvím barevného grafického displeje s dotykovým ovládáním. Navigace ovládání systému probíhá formou různých grafických oken a tlačítek podobně jako u většiny dnešních chytrých mobilních telefonů. Uživatel se díky tomu naučí ovládat všechny funkce systému velice rychle. Všechny požadavky kladené na zpracování diplomové práce byly studentem bezezbytku splněny a to velmi promyšleným a pečlivým způsobem. Systém byl dokonce studentem nad rámec zadání vylepšen o možnost programově řídit barvu a intenzitu osvětlení díky použití výkonových diod LED. Praktický výstup práce byl dokončen v dostatečném předstihu. Díky tomu jej bylo možné testovat a odladit drobné nedostatky. V současné době je systém odladěný a připravený k praktické aplikaci. Student byl v průběhu řešení diplomové práce velice samostatný. Pokud byla potřeba konzultace, projevil aktivně zájem o stanovení konkrétního termínu, který vždy dodržel a přišel včas. Na konzultace chodil připraven, mnohdy přinášel vlastní inovativní nápady na vylepšení a rozšíření systému. Na základě diskuse během konzultací bylo patrné, že se nejprve problém snažil vyřešit samostatně a teprve, když si nebyl zcela jistý, tak žádal o konzultaci. Formální zpracování diplomové práce je na velmi dobré úrovni s minimem chyb. Struktura práce je logická a přehledná. Student pracoval s odbornou literaturou, která se zabývá problematikou umělého chovu živočichů v prostředí akvária a chemií vody. Po stránce elektronického systému nastudoval velké množství katalogových listů a aplikačních poznámek. Zabýval se literaturou z oblasti měření neelektrických veličin a regulace. V neposlední řadě používal literaturu, která se zabývá problematikou objektového programování mikrokontroléru v jazyku C. S uvedenou diplomovou prací jsem po všech stránkách velmi spokojen a s radostí hodnotím stupněm A – 100 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Jaroš, David

1. Splnění požadavků zadání Diplomant měl za úkol navrhnout a zrealizovat automatizovaný systém pro udržení životních podmínek v akváriu. Mezi procedury, které mají být výsledným systémem automatizovány patří regulace teploty, světla, a koncentrace oxidu uhličitého ve vodě. Pro správu systému uživatelem slouží grafický displej s dotykovou vrstvou. Zadání bylo diplomantem splněno v celém svém rozsahu. 2. Základní zhodnocení diplomové práce Odborná úroveň práce je velmi dobrá. Během návrhu a realizace zařízení byly uplatněny vědomosti z celé řady předmětů vyučovaných v průběhu bakalářského a magisterského studia. 3. Hodnocení formální stránky předložené práce Struktura práce je členěna logicky a přehledně. Formální provedení práce neobsahuje žádné závažnější nedostatky. Práce svým provedením působí velice pečlivě. Pouze bych doporučil důsledněji používat české ekvivalenty odborných termínů a nevytvářet v textu složitá souvětí, která snižují čitelnost jinak kvalitní práce. 4. Charakteristika výběru a využití studijních pramenů Student během návrhu systému pracoval s katalogovými listy jednotlivých komponent, odbornou literaturou a informacemi získanými z internetu. Všechny odkazy na literaturu a převzaté obrázky jsou řádně citovány. 5. Hodnocení realizačního výstupu Požadavky stanovené v zadání práce byly diplomantem splněny. Návrh topologie desek plošných spojů respektuje obecně uznávaná návrhová pravidla, rozmístění jednotlivých komponent je účelné. Nedílnou součástí realizace byl vývoj programového vybavení pro jednotlivé moduly systému. Ze zdrojových kódů je patrné, že se diplomant dobře orientuje a zná problematiku programování vestavných zařízení v programovacím jazyce C++. Zde bych chtěl vyzdvihnout snahu o objektově orientovaný návrh programového vybavení, což je jeden z požadavků pro programování rozsáhlejších aplikací. 6. Hodnocení práce z hlediska přínosu nových poznatků Jedná se o práci aplikačního charakteru. Výstupem je realizace systému, který splňuje všechny požadavky zadání. Výsledné zařízení je z pohledu současného akvaristického trhu jedinečné. 7. Způsob využití práce (publikace, praktické využití) Výsledek je prakticky využitelný pro akvaristy. 8. Souhrnné hodnocení Předloženou práci hodnotím: A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 54643