BOROVIČKOVÁ, M. Fantomový přípravek pro perfusní zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Studentka se v rámci diplomové práce seznámila s principem perfuzního zobrazování a dilučními metodami. V teoretické části práce jsou popsány metody a možnosti perfuzního zobrazování s využitím dostupných zobrazovacích modalit. Dále jsou zde popsány diluční metody, které slouží pro odhad perfuzních parametrů. V praktické části této práce byl zkonstruován laboratorní přípravek, který reprezentuje model tkáně. Pomocí tohoto přípravku studentka změřila diluční křivky, které dále vyhodnotila. Pro vyhodnocení bylo použito proložení dat různými dilučními modely. Ze získaných parametrů modelu studentka odvozuje základní perfuzní parametry. Z časových důvodů nebyla realizována kompartmentová analýza tohoto modelu. Práce obsahuje řadu překlepů a pravopisných chyb, které jsou pravděpodobně způsobeny psaním na poslední chvíli. Odkazy na některé obrázky se nezobrazují. Rovněž popis navrženého přípravku neodpovídá standardům pro technický odborný text. Studentka pracovala samostatně, konzultace využívala především v závěru semestru. Z výše uvedených nedostatků hodnotím zadání jako částečně splněné. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou uspokojivě (D -60 bodů).

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Studentka se ve své práci měla zabývat dilučními metodami a jejich využitím pro perfuzní zobrazování a navrhnout přípravek pro jejich modelování. Předložená práce má 48 stran a je členěna celkem do 6 kapitol. V teoretické části studentka popisuje jednotlivé diluční metody a modely určené pro stanovení jednotlivých parametrů. Chybí hlubší popis problematiky, zejména pak provázání se skutečnými parametry navrhovaného fantomu. V praktické části práce se studentka zabývá návrhem a realizací fantomu. V této části zcela postrádám přesnou specifikaci navrženého fantomu (rozměry, objemy atd.). Funkci fantomu studentka ověřila pouze pomocí šesti měření, což považuji za nedostatečné. Chybí měření vlivu koncentrace barviva, měření pro různě velké bolusy, vlivy osvětlení a mnohé další. V práci rovněž postrádám matematický model (kompartmentový), který by popisoval navržený fantom. Vzhledem k těmto nedostatkům je zadání splněno částečně. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni, členění a formulace jsou v některých případech zavádějící. V textu je na řadě míst špatně vložen odkaz na obrázky.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 51830