BRANDEJS, J. Detekce komplexu QRS u experimentálních záznamů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Martin

Student nastudoval problematiku detekce komplexů QRS a k realizici si zvolil pokročilý detektor založený na redundantní dyadické vlnkové transformaci. Nalezl vhodné parametry detektoru a řádně jejich výběr zdůvodnil. Navržený detektor dále otestoval na kompletní databázi CSE a výsledky srovnal s jinými autory. Je nutno dodat, že navržený algoritmus jako jediný překročil úspěšnost detekce 99,5% na databázi CSE. Dosažené výsledky jsou tedy velmi kvalitní. Následně nalezl i vhodné nastavení parametrů detektoru pro použití na experimentálních králičích záznamech EKG. Vytvořil si vlastní učební i testovací množinu dat a detektor otestoval. V tomto případě detektor dosáhl účinnosti přes 98%, což je vzhledem k povaze experimentálních dat slušné. Po formální stránce je práce až na drobnosti v pořádku. Vytkl bych pouze popisky tabulek, které patří nad tabulku. Po stylistické stránce není práce příliš zdařilá. Studentův styl psaní často sklouzává k beletrii. Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Ocenil bych však více obrázků demonstrujích princip detektoru, např. zobrazení prahů v jednotlivých pásmech. Seznam literatury je dostatečně rozsáhlý a obsahuje převážně zahraniční zdroje. I přes zmíněné stylistické nedostatky a další drobné výtky práci hodnotím jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se měl ve své práci zabývat metodami detekce QRS komplexu, navrženou metodu implementovat a porovnat na databázi CSE. Předložená práce má rozsah 34stran, kde je na 11 stranách teoretický rozbor problematiky, zbytek práce tvoří vlastní návrh, implementace a hlavně testování. Teoretická část práce je velice nepřehledná, formulace jsou zmatečné a obsahují řadu nepřesností a zavádějících informací. Například str. 3 Kap 2.1: „na přefiltrovaný signál“, na téže straně první odstavec v Kap. 2.2 postrádá smysl, str. 7. Kap. 2.6: „na detekci jednoho peaku.“. Zejména slovo „peak“ (v češtině míněno zřejmě jako pík signálu) je zcela nevhodná formulace pro bakalářskou práci. U mnohých vzorců rovněž nejsou vysvětleny jednotlivé proměnné. V praktické části práce student realizoval metodu detekce QRS komplexu s využitím vlnkové transformace. Navržená metoda je funkční a je dostatečně otestována. Dosažené výsledky student velice podrobně diskutuje a dokonce provedl srovnání s některými jinými autory. Zadání práce je tedy splněno v celém rozsahu. Po formální stránce je práce na podprůměrné úrovni s množstvím chyb a nepřesných formulací.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 51818