JALŮVKOVÁ, L. Detekce polohy optického disku ve snímcích sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Studentka Lenka Jalůvková byla během řešení zadání aktivní a pracovala do velké míry samostatně. Jejím úkolem bylo implementovat základní metodu detekce optického disku a dále pak vybranou pokročilou metodu podle publikované práce. To se přes několik problému podařilo a vznikla tak jistě práce na úrovni bakalářského studia. Oceňuji především aktivitu studentky v průběhu řešení problémů spojených s optimalizací kritéria. Text práce jeho a formální úprava je na dobré úrovni. V práci však mohla být uvedena podrobnější diskuze negativních výsledků detekce. Celkově práci a přístup studentky hodnotím stupněm A/90.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Odstrčilík, Jan

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou automatické detekce optického disku (OD) ze snímků sítnice z fundus kamery. Studentka se v úvodní části práce stručně věnuje anatomickému popisu oka a nemocí sítnice. Tyto úvodní kapitoly jsou napsány se snahou nastínit motivaci k zaměření práce. V další části práce studentka popisuje teoretické základy metod detekce optického disku. V rámci teoretického úvodu studentka zmiňuje i metodu využívající Gaborovu filtraci v kap. 4.1. Tato metoda však není v práci implementovaná. Z textu práce přitom není moc jasné, zda studentka teorii k této metodě uvedla jenom v rámci rešerše různých metod, nebo zda ji zamýšlela i implementovat. Ostatní popsané metody implementované jsou. Obecně text práce v některých pasážích působí trochu nepřehledně a není úplně jasná návaznost na další kapitoly. Z některých drobných nejasností v textu tak plynou i moje otázky k obhajobě. Studentka v rámci teoretického úvodu uvádí výsledky, kterých bylo těmito metodami dosaženo jinými autory. V diskusi v závěru práce však srovnání svých výsledků s výsledky jiných autorů chybí. Nicméně, studentka provedla porovnání implementovaných metod mezi sebou s využitím veřejné databáze DIARETDB1. Tímto dostatečně vyhodnotila jejich aplikovatelnost. Po odborné stránce hodnotím tuto bakalářskou práci na poměrně vysoké úrovni. O tom svědčí i to, že v rámci hledání parametrů parabolického modelu, který byl využit v jedné z metod detekce OD, se studentka zabývala pokročilejšími přístupy optimalizace při hledání minima kriteriální funkce a provedla jejich srovnání. K vytvořeným programovým funkcím postrádám návod k obsluze. Jednotlivé zdrojové kódy jsou však přehledně okomentované a připravené k použití. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Při čtení jsem narazil jen na drobné překlepy, chybějící slova ve větě nebo chybějící odkazy k obrázkům. Konstatuji, že zadání práce bylo splněno. I přes uvedené drobné nedostatky, především ve stavbě textu, práci hodnotím jako velmi kvalitní a na vysoké odborné úrovni, rozhodně splňující požadavky na bakalářskou práci. Hodnocení: A/92 b.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 51817