GREGOROVÁ, J. Rozvoj konkurenceschopnosti firmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Zich, Robert

Odborná úroveň navrhované části Kladně hodnotím snahu logicky provázat konkurenční strategii a opatření doporučovaná v kontextu hodnotového řetězce. Přestože se ne vždy podařilo jasně vymezit vazbu mezi aktivitami, výhodami a opatřeními, lze tento postup považovat za správný. Do jisté míry je vetší důraz kladen na vymezení jednotlivých „balíčků“, než na jasné definování hodnotového řetězce. Nevyužita zůstává koncepce základních kompetencí. Přínos a praktické využití návrhu Poměrně propracovaná jsou zejména opatření spojená s různými balíčky. Ostatní oblasti jsou vymezeny spíše obecněji, nicméně mohou být použity jako východisko pro další zpracování. Chybí jasné zhodnocení přínosů v dlouhodobějším kontextu. Jasněji mohly být vymezení také cíle hotelu, které by byly spojeny s navrhovanými opatřeními. Větší důraz měl být kladen na vymezení konkurenceschopnosti, ke které povedou návrhy, zejména pak v kontextu srovnání s konkurencí. Iniciativa a samostatnost při zpracování Studentka v přiměřené míře využívala konzultaci a pracovala samostatně. Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 Citace v teoretické části uvedeny jsou, v některých případech by mohly být uvedeny lepší formou a přesněji. Totéž platí pro část analytickou. Zde je ovšem pozitivem snaha uvádět zdroje prezentovaných údajů. Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň Špatná kvalita některých vkládaných obrázků. Jistá nepřehlednost práce daná rozsahem. Splnění cíle a rozsahu zadání Cíle práce jsou definovány sice stručně, ale jasně. Cíle práce a rozsah zadání jsou splněny. Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) Teoretická část je poměrně obsáhlá a kombinuje různé pohledy. Ne všechny jsou však odpovídajícím způsobem využity v analýze, případně v návrhové části. Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) Metodika zpracování práce je vymezena velmi stručně, nicméně pozitivem je kombinování různých přístupů a různých zdrojů informací. Analýza prezentuje značné množství údajů, přičemž ne vždy je forma prezentace dostatečně přehledná. Propracovanější je v některých ohledech spíše analýza externích faktorů. Kladně hodnotím využití sekundárních zdrojů. U interní analýzy jsou některé přístupy nedotažené – např. hodnotový řetězec. Provedené šetření poskytuje zajímavé informace, je ovšem otázkou nakolik mohou být odpovědi zkreslené. Forma finanční analýzy je vzhledem k přístupu hotelu vyhovující. SWOT analýza je zpracována formou výčtu faktorů, jejich bodového hodnocení a komentářů. Formuluje relevantní závěry a východiska pro návrhy. Celkové hodnocení Práce jako celek má přijatelnou úroveň a doporučuji ji k obhajobě. Přínosnou je s ohledem na množství údajů zejména analytická část. Nicméně i část návrhová může být velmi dobrým podkladem pro řadu opatření. Otázky: V čem spatřujete klíčový zdroj odlišení hotelu dnes a v budoucnu? Jakým způsobem byste hodnotila přínosy a náklady spojené s návrhy v dlouhodobém horizontu? Jak byste vymezila SMART cíle hotelu, které by odpovídaly Vašim návrhům? Nakolik je dle Vašeho názoru provedený průzkum relevantní?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň navrhované části D
Přínos a praktické využití návrhu C
Iniciativa a samostatnost při zpracování C
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C
Splnění cíle a rozsahu zadání C
Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) B
Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pokorný,, Pavel

Navrhovaná známka
B

eVSKP id 50357