SLAVÍK, J. Elektrochemické a matematické studium interakcí selenu s biologicky aktivními thioly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Adam, Vojtěch

Student Bc. Jan Slavík se ve své diplomové práci zabýval elektrochemickým studiem interakcí selenu s biologicky aktivními látkami. Získaná data byla následně vzájemně korelována a byly navrženy možnosti vzájemné interakce selenu s cysteinem, redukovaným glutathionem a metalothioneinem. Pro studium interakce byla použita diferenční pulzní voltametrie Brdičkova reakce. Získané výsledky jsou zcela unikátní a budou použity pro přípravu publikace. Během zpracování diplomové práce si pan bakalář osvojil nejen laboratorní práci s elektrochemickými analyzátory, ale také schopnost samostatně směřovat své experimenty a vyhodnocovat je. Byl si dále schopen osvojit poznatky z recentní anglické literatury, což skvěle dokumentuje soubor citovaných prací. Nasazení, schopnost diskutovat výsledky a plnit zadané úkoly byly naprosto bez chyby. Diplomovou práci stejně jako přístup Jana Slavíka hodnotím nejvyšším možným stupněm.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Hynek, David

Předložená diplomová práce Bc. Jana Slavíka je zaměřena na vysoce aktuální problematiku elektrochemických analytických nástrojů pro studium a charakterizaci biochemicky aktivních sloučenin. V tomto případě se jedná o studium interakce selenu se třemi proteiny (s cysteinem, redukovaným glutathionem a metalothioneinem). Tato interakce byla zkoumána pomocí diferenční pulzní voltametrie s využitím Brdičkovy reakce. V teoretické části práce (10 stran) se autor zaměřuje na prezentaci základních poznatků o selenu a thiolech. Tato část práce je velmi dobře koncipována, což dokresluje i soubor citovaných prací. Na dalších pěti stranách se autor věnuje elektrochemickému stanovení thiolů, včetně vysvětlení základních poznatků této problematiky. Posledních 22 stran je věnováno experimentální části, včetně diskuse získaných výsledků. Zde autor dokazuje svoji schopnost zpracování a interpretace naměřených dat. Celkově je práce dobře koncipována, ale objevují se v ní formální chyby (nepřesné formulace, překlepy, nevhodná skladba slov ve větách), které komplikují porozumění textu. Práce reflektuje vysoce aktuální problematiku a proto předpokládám vysokou pravděpodobnost uplatnění získaných výsledků v podobě odborné publikace.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 51860