KRCHŇAVÝ, J. Akvizice a předzpracování MRI obrazových sekvencí pro klinické perfusní zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Jiřík, Radovan

Student se své diplomové práci věnoval velmi svědomitě a intenzivně. Student se dostatečně seznámil s teorií akvizice dat MRI a perfusní analýzy. Hlavní těžiště jeho práce bylo v návrhu a realizaci metodiky experimentálního vyhodnocení akvizičních metod používaných pro perfusní MRI zobrazování DCE-MRI na pracovišti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Student provedl sérii experimentů pro všechny dostupné metody rychlé T1-váhované akvizice a vybral z nich pět metod vhodných pro DCE-MRI. V zadání byly požadovány minimálně 3 metody. Pro tyto vybrané techniky pak student provedl podrobnější vyhodnocení na statických a dynamických fantomech. V některých experimentech byla vzhledem k různorodosti artefaktů akvizice interpretace výsledků velmi obtížná a nad rámec diplomové práce. Součástí diplomové práce byla i softwarová realizace simulace akvizičních metod a realizace metody kompenzace nehomogenity pole B1 zahrnutého do modulárního softwarového nástroje pro DCE-MRI vyvíjeného na ústavech ÚPT a ÚBMI. Všechny požadované body zadání byly splněny. Část experimentů je nabídnuta k prezentaci na evropské konferenci ESMRMB 2012. Celkově práci hodnotím jako výbornou. Celkově hodnotím práci jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Bartoš, Michal

Student se ve své práci zaměřil na ověření přesnosti měření koncentrace kontrastní látky pomocí nemocničního MR přístroje. Byl vytvořen simulační počítačový program a přesnost jednotlivých postupů a akvizičních sekvencí byla ověřena rovněž experimentálně na statickém a dynamickém fantomu. Není ovšem zřejmé, jak onen simulační program přispěl ke správnému nastavení skutečného přístroje. Dalším přínosem této práce je rozšíření stávajícího programu na převod jasu obrazu na koncentraci kontrastní látky o modul zohleďující nehomogenity mag. pole. Interpretace naměřených výsledků je nejednoznačná, což ovšem vyplývá z povahy problému. Především porovnání výsledků s teoretickými je značně subjektivní. Zadání DP lze považovat za splněné. Práce je na dobré vědecké úrovni, ovšem v některých částech chybí potřebné odkazy na literaturu. Formálně je práce až na drobné jazykové poklesky v pořádku.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 51845