LIPR, T. Analýza lokálních vlastností povrchu solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Škarvada, Pavel

Předložená práce Tomáše Lipra je zaměřena na využití optické mikroskopie v blízkém poli k lokální charakterizaci solárních článků. Je popsán princip mikroskpické metody a ukázány některé důvody vzniku artefaktů. V rámci práce byl úspěšně vyřešen problém se synchronizací externí měřící aparatury. Aktivitu studenta během řešení a zpracování práce lze zhodnotit jako výbornou. Řešení problematiky bylo rovnoměrně rozloženo do vyhrazeného času. Student byl schopen samostatně řešit vzniklé problémy a během krátké doby zvládl obstojně obsluhu celého zařízení, což je možné jen díky správnému pochopení principu metody. Je škoda, že vytvořené skripty v prostředí Matlab, pro ovládání měřící aparatury a zpracování naměřených dat, jsou v práci obsaženy pouze formou přílohy a jejich důležitost není v textu více zdůrazněna. Celá práce je po formální stránce vyhovující. V práci se vyskytuje pár překlepů a několik drobných chyb. Výtku bych měl k špatným odkazům na obrázky a rovnice, ale tento problém je pravděpodobně způsoben chybou systému automatického číslování (např. Chyba! Nenalezen zdroj odkazů.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Macků, Robert

Předloženou bakalářskou práci lze považovat za kvalitně zpracovanou a bez výhrad splňuje zadání. Práce je logicky členěná do kapitol, ve kterých se student nejprve věnoval obecně technikám mikroskopie skenující sondou (SPM) a zaměřil se na méně známou variantu SNOM, u které je využito optické vlákno jako sonda a umožňuje tak zkoumat i optické vlastnosti vzorků. Velmi kladně hodnotím kritický rozbor této techniky pro určování topografie povrchu stejně tak i diskuze problémů spojených s měřením lokální odrazivosti. Praktická část práce je věnována především mikroskopickému studiu optických vlastnosti solárních článků, což je velmi aktuální problematika. Student se zaměřil na problematiku určování elektrické odezvy solárního článku při lokální optické excitaci. Řešil problémy tykající se synchronizace uzavřené mikroskopické aparatury s citlivou elektronikou pro měření elektrického signálu solárního článku. Navrhl a diskutoval dvě technické varianty, které i prakticky realizoval a provedl měření. V závěru práce je provedena stručná diskuze kde student ukazuje kvalitu měření elektrické odezvy pomocí obou navržených přístupů. V prostředí Matlab navíc provedl i základní výpočty tykající se určování drsnosti povrchu z topografie vzorku. V práci postrádám ukázky klíčových algoritmů, které student v průběhu řešení musel sestavit. Díky tomu je práce v některých okamžicích hůře srozumitelná. Formální kvalitu práce negativně ovlivňuje i několik chybných odkazů na vztahy a obrázky. I přes to lze formální zpracování práce hodnotit jako velmi dobré. S přihlédnutím k dosaženým výsledkům a předložené práci, lze bakalářskou práci doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 21633