KROPÁČEK, O. Automatizované měřící pracoviště letecké rádiové stanice R-863 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Dřínovský, Jiří

V předložené diplomové práci jsou splněny všechny požadavky kladené v jejím zadání. V samotné práci je rozpracováno několik možných variant řešení daného problému spojeného s měřením parametrů letecké rádiové stanice R-863. Student jednotlivé přístupy v předložené práci kriticky hodnotí a z předkládaných variant vybírá jednu, kterou nakonec realizuje. Pokud jde o samotnou realizaci testovacího pracoviště, musím na základě předloženého textu a předvedených ukázek na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou konstatovat plnou funkčnost realizovaného měřicího systému. Jeho hlavní výhodou je velmi výrazné zrychlení celé testovací procedury. Testování komunikačních komponent letecké techniky v bojových akcích je nutné z důvodu ověření její plné funkčnosti. Při testování, kdy je technika neschopná letu, je nejzranitelnější. Je tedy přínosné zkrácení testovacího času o 87% resp. 96%. Tuto časovou úsporu považuji za velký přínos realizované diplomové práce. Na základě těchto dosažených výsledků doporučuji předloženou diplomovou práci nadporučíka Ondřeje Kropáčka k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Špaček, Jiří

V předložené diplomové práci jsou beze zbytku splněny všechny cíle, které student uvádí v úvodu. Po seznámení čtenáře s problematikou měření letecké rádiové stanice R-863 je proveden podrobný rozbor a návrh jak hardwarové tak softwarové části automatizovaného měřícího pracoviště. Hardwarová část sestává ze dvou profesionálních měřících přístrojů vybavených sběrnicí GPIB a z převodníku s galvanickým oddělením pro automatické nastavování parametrů měřené rádiové stanice pomocí PC s využitím multifunkční karty. Převodník s galvanickým oddělením navrhl a zdařile zkonstruoval sám student. Softwarová část byla vytvořena v prostředí LabVIEW. Součástí diplomové práce je také přehledně vypracovaný návod k obsluze automatizovaného měřícího pracoviště. Výstupem práce je plně funkční zařízení, které (dle údajů uvedených v práci) zkrátí testování rádiových stanic R-863 o 96% v případě rychlého testu (vyhovuje/nevyhovuje), respektive o 87% (podrobný test s výstupním protokolem). Práce je psána květnatou češtinou. U tohoto typu textu je vhodnější využívat trpný rod. Na závěr posudku upřímně gratuluji studentovi k tomu, že se mu povedlo vyvinout něco, co (po vyřešení všech legislativních otázek a uvedení do ostrého provozu) může být skutečným přínosem pro reálný svět. Tento aspekt je totiž vždy nesmírně cenný.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 57356