TOMALA, D. Návrh letounu podle předpisu FAR 103 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Antonín

Práce řeší nový problem v návrhu letounu podle amerického předpisu FAR 103. Diplomant zvládl zvláštnosti tohoto řešení a vypracoval projekt, který může být výchozím krokem k praktickému provedení. Zadání diplomové práce bylo splněno. Výpočet základních výkonů nebyl proveden se souhlasem vedoucího projektu i když alespoň odhad mohl být proveden. Velmi oceňuji podklady ve statisickém rozboru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Otázky

Posudek oponenta

Kouřil, Martin

Zadáním diplomové práce (dále DP) byl návrh jednomístného letounu splňujícího požadavky předpisu FAR 103. Diplomant měl provést základní geometrický a aerodynamický návrh letounu, zvolit reálnou technologii jeho výroby, provést výběr pohonné jednotky a vyřešit její zástavbu. Dále měl diplomat vypočítat základní zatížení letounu, stanovit výkony a vlastnosti letounu. V úvodní části DP jsou uvedeny požadavky předpisu FAR 103 a prvotní úvahy o podobě letounu. Do následné statistiky letounů diplomat nevhodně zahrnul letouny nesplňující požadavky předpisu tj. požadavek max. horizontální rychlosti, hmotnost prázdného letounu, atd. Statistiku by bylo vhodné opatřit i přehlednou srovnávací tabulkou vybraných charakteristik letounů a také jejich vhodnějším grafickým porovnáním. V první části rozsáhlé čtvrté kapitoly „Návrh parametrů letounu“ jsou podrobně rozebírány výhody a nevýhody jednotlivých konstrukčních koncepcí ultralehkých letounů. Následuje další podrobná a dobře zpracována podkapitola, která obsahuje posouzení vhodnosti použití jednotlivých materiálů a technologie výroby. Výsledkem statistiky letounů, porovnání konstrukcí, materiálů a technologie je vlastní návrh celkové koncepce uvažovaného letounu. Po volbě vhodné pohonné jednotky a její zástavbě (výkresově) následuje hrubý odhad prázdné a vzletové hmotnosti letounu. K vypracování této části DP byla nevhodně použita literatura, která je zaměřena na návrh dopravních letounů a pro odhad prázdné hmotnosti letounu nebyly použity již stanovené hmotnosti jeho částí. Podkapitola zabývající se volbou profiláže křídla by zasloužila rozsáhlejší a přehlednější odůvodnění výběru profilu, vykreslení geometrie zvoleného profilu, uvedení jeho aerodynamických charakteristik, atd. Návrh geometrie křídla a ocasních ploch letounu doprovázejí nejasnosti v získání některých vstupních hodnot do výpočtů. Nesrovnalosti a nepřesnosti se také objevují v kapitole „Hmotnostní rozbor a centráže“, kde jsou uvedeny protichůdné výsledky výpočtů (nevhodné využití odborné literatury) a odhadů hmotností jednotlivých částí letounu. V rámci návrhu přistávacího zařízení je popsána konstrukce podvozku a ze škály kandidátů je vybrán vhodný zástupce hlavního a ostruhového kola spolu s příslušnými pneumatikami. V kapitole „Výpočet letového zatížení“ diplomat správně postupuje dle požadavků zvoleného předpisu UL-2, ale výpočty narušila nepřesnost diplomantova výkladu předpisů ohledně maximální návrhové rychlosti a opětná nejasnost vstupních hodnot do výpočtů. Výpočet zatížení a návrh konstrukce křídla je proveden dle standardních postupů, ale i zde jsou nejasnosti ve vstupních hodnotách, geometrických charakteristikách konstrukce křídla (uvedeno částečně na výkresové dokumentaci), aj. Diplomová práce oproti zadání neobsahuje základní aerodynamický návrh a stanovení výkonů a vlastností letounu. Výkresová dokumentace je na dobré úrovni a splňuje zadání diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 12857