CIKÁNEK, P. Analýza příkladů technické mechaniky v SolidWorks Motion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná práce se zabývá simulačním modelováním a analýzou příkladů technické mechaniky v CAD prostředí SolidWorks. Student v rámci této práce vytvořil několik školních úloh v prostředí Solidworks, kde je analyzoval a kriticky zhodnotil. Cíle práce byly splněny a práce je na dobré úrovni. Student pracoval samostatně a projevil i vlastní iniciativu, kdy porovnal simulační modelování uvedených příkladů v prostředí SolidWorks s modely v prostředí ProMechanica.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Březina, Lukáš

Student se ve své práci zabývá tvorbou, simulací a analýzou příkladů kurzu Technická mechanika v CAD prostředí. V první časti práce je obsáhle popsán program SolidWorks, který byl zvolen jako hlavní výpočetní nástroj. Ve zbývající části práce student popisuje jednotlivé příklady a porovnává výsledky numerických simulací s přístupem k řešení vyučovaném v předmětu Technická mechanika. V závěru jsou zhodnoceny přínosy použití simulačního modelování pro jednotlivé příklady. Práce je psána přehledně a srozumitelně, pojmy potřebné k pochopení problematiky simulačního modelování v prostředí SolidWorks jsou vysvětleny v první části práce. K této části práce bych měl jedinou výtku a tou je podle mého názoru její zbytečná rozsáhlost. K druhé části práce mám pouze drobné poznámky. Pro srovnání výsledků grafického řešení mechanismu v kapitole 3.3 by bylo vhodné provést řešení pro víc poloh mechanismu než jen pro jednu (obr. 3.10, 3.11). Poněkud jsem také postrádal vymezení pojmu „tradiční“ řešení. Metod řešení kinematiky a dynamiky mechanismů je celá řada, nebyla zdůvodněna volba použitých metod. I přes drobné výhrady se jedná o práci na poměrně vysoké úrovni, která beze sporu nalezne uplatnění ve výuce předmětů Technická mechanika, Kinematika a Dynamika. Cíle práce byly splněny, práci tedy doporučuji k obhajobě a po zodpovězení následujících otázek navrhuji hodnocení „A – výborně“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 50287