LIBIŠ, Z. Vývoj aplikace pro modelování fyzikálních jevů pro oblast mechaniky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Holcman, Vladimír

Předložená bakalářská práce splňuje zadání bez výhrady. Student se věnoval modelováním mechanických fyzikálních jevů a vytváření grafického uživatelského rozhraní. Projekt je zaměřena na vytvoření komplexního výukového systému pro oblast mechaniky. Byl vytvoř celý základní řídicí systém a 5 simulačních prostředí: volný pád, svislý vrh vzhůru, vodorovný vrh, šikmý vrh,harmonický pohyb. Student vytvořil funkční aplikace v prostředí C++ Builder a vytvořil návody pro uvedené aplikace. Dále byl vytvořen navrch grafické identity pro další připravované aplikace. Kladně hodnotím aktivní přístup studenta k uvedenému tématu a vytvořené programy. Velmi kladně hodnotím vytvoření systému přidávání dalších aplikací do řídicího systému, který je velmi jednoduchý a přehledný. Práce je napsána přehledně a srozumitelně s velmi dobrou grafickou úrovní. S přihlédnutím k aktivitě, dosaženým výsledkům a předložené práci lze bakalářskou práci považovat za velmi kvalitně zpracovanou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Káňa, Ladislav

Bakalářská práce Zdeňka Libiše měla za úkol vytvoření nového prostředí pro výuku a simulaci základních fyzikálních jevů z oblasti mechaniky. Základní cíle byly přitom rozděleny na: seznámení s problémem animací a fyzikálního modelování vytvoření teoretických návodů pro všechny připravované animace vytvoření prostředí pro nastavení parametrů pro fyzikální animace implementaci všech výše uvedených do prostředí internetových stránek. Rozsahem útlá práce je ve svém obsahu nevyvážená. Zabývá se dle názoru recenzenta příliš podrobně vysvětlováním a matematickým odvozením jednotlivých případů pohybu hmotnosti v gravitačním poli na úrovni středoškolské fyziky na úkor rozboru možností řešení zadaného úkolu. V poslední třetině práce jsou ještě nadbytečně vysvětlovány některé vlastnosti vývojového prostředí Borland C++ Builder 6. V závěru práce jsou zobrazena okna jednotlivých částí aplikace. Na přiloženém CD je možné nalézt spustitelné soubory, které bohužel nepracují pro absenci požadovaného textového souboru nebo knihovny. Úvodní menu obsahuje položky, které nejsou vůbec zobrazitelné a pouze snižují přehlednost a komplikují práci uživatele.V zobrazitelných aplikacích jsou uloženy implicitně zadané hodnoty parametrů. Lepší by bylo uložit implicitní hodnoty nulové a raději zobrazit meze vkládaných hodnot včetně zachycení chyb. Celkový výsledek práce proto lze hodnotit pouze podmíněně, pokud bude aplikace při obhajobě předvedena jako funkční. Po formální stránce práce obsahuje minimum překlepů a syntaktických chyb, bohužel sejmuté obrázky z obrazovky jsou chlupaté a texty většinou nečitelné. Práci hodnotím klasifikací C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 21660