BRZOBOHATÝ, J. Komunikace v krizových situacích s médii a veřejností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Rosická, Zdena

Bakalářská práce pana Jana Brzobohatého KOMUNIKACE V KRIZOVÝCH SITUACÍCH S MÉDII A VEŘEJNOSTÍ je zaměřena na důležitou a aktuální problematiku komunikace s veřejností, masmediální komunikaci při mimořádných situacích a novinářskou etiku. Práci tvoří 5 částí, 6 obrázků, 4 tabulky a rozsáhlý seznam použité literatury včetně zahraničních pramenů. Autor si stanovil jako cíl práce shrnout a zobecnit zásady komunikace s veřejností a médii při vzniku mimořádné události s ohledem na kvalitu předávaných faktů. Autor správně zdůrazňuje nezbytnost kvalifikovaného specializovaného pracovníky pro prezentaci informací před médii a veřejností, aby potřebné informace bylo možné sdělit včas, formou, kterou daná situace vyžaduje a byla dodržena pravidla etického kodexu. V teoretické části autor stručně zmiňuje pro přehlednost problematiku mimořádných událostí včetně frekvence mimořádných událostí z hlediska typu a výskytu (7 typů, roky 2001-2008) a počet událostí s vyhlášením 3. a zvláštního stupně poplachu (2004 - 2008) a vyhlášení krizových stavů (2001-2005). Veškeré události se vztahují k území České republiky. V další části se práce podrobně zabývá otázkami komunikace z hlediska časového faktoru, sebevyjádření, verbálních a neverbálních projevů a paralingválních aspektů. Komunikační proces je rozebrán z pohledu vnímání, významu, kulturních modelů, bariér, časového uspořádání dat vzhledem k funkci a záměru komunikátora a příjemce při aplikaci na informování veřejnosti při krizových situacích. Rovněž není opomenuta problematika specifik varování, vyrozumění a tísňové informace a úloha tiskového mluvčího včetně pravidel při jednání na veřejnosti. Problém novinářské etiky, kdy dochází k porušování respektu k soukromí jedince by měl, řešit nový tiskový zákon, jak autor správně připomíná. Cíl práce byl splněn, celkově hodnotím předloženou práci A. PhDr. Zdena Rosická, CSc. V Brně, 17.června 2009 Otázky k obhajobě: 1. Jakou úlohu hrají paralingvální aspekty při komunikaci, uveďte příklady. 2. Jaké jsou hlavní důvody porušování novinářské etiky

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kopecký,, Zdeněk

Práce zpracovává důležité téma z oblasti působení lidského faktoru v krizovém řízení. Rozsah i forma zpracování splňuje požadavky na bakalářskou práci. Práce je zaměřená na "vnější" krizovou komunikaci, především s médii a obyvatelstvem v systému krizového řízení veřejné správy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 19401