STŘECHA, L. Modelování vysokofrekvenčních pulsací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Habán, Vladimír

Jmenovaný pracoval na tématu „MODELOVÁNÍ VYSOKOFREKVENČNÍCH PULSACÍ“. Jedná se o náročnou a aktuální problematiku. Provedl výpočty vysokofrekvenčních pulsací pro model PVE Dlouhé Stráně pro tři možné varianty OK a to současnou se 7 lopatkami a možné varianty s 9 lopatkami a se 7 hlavními lopatkami a 7 mezilopatkami, vypočtené tlakové pulsace porovnal s měřenými daty. Diplomant pracoval iniciativně a samostatně, dobře se orientoval v řešené problematice. Diplomant odevzdal kvalitní diplomovou práci. Doporučuji diplomovou práci k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení udělit jejímu autorovi titul strojní inženýr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubálek, Jiří

Koncepce řešení tématu diplomové práce je provedena na velmi dobré úrovni. Diplomant ve své práci řeší problematiku, která se ukazuje v řadě případů limitujícím prvkem pro bezporuchový chod přečerpávacích vodních elektráren a velkých akumulačních čerpadel, nebo čerpadel pro závlahy. Diplomant se v souladu se zadáním diplomové práce zabýval jak teoretickou, tak praktickou stránkou modelování vysokofrekvenčních pulsací. Diplomová práce L. Střechy je vypracována na velmi široké téma. Diplomant ve své práci prokázal, že jsou mu jasné teoretické základy poměrně komplikovaného matematického aparátu, který je v práci aplikován. Úvodní myšlenkou je rozložení tlakových snímačů na spirále a v mezilopatkovém prostoru. V práci diplomant stručně popisuje matematický model a výpočetní metodu. Praktická část práce spočívá v nastavení parametrů výpočtů vysokofrekvenčních pulsací, provedení a vyhodnocení tohoto výpočtu. Výpočty byly provedeny pomocí programu sestaveném Dr. Habánem. Diplomant prokázal znalost ovládání i vyhodnocení výsledků z tohoto již dosti komplikovaného programového produktu. V závěru práce je vybrána nejvhodnější varianta oběžného kola a vysvětleno, proč je nutné do návrhu zahrnout i dynamické výpočty. Diplomantovi se podařilo po stylistické stránce udržet jednotnou koncepci práce, grafické provedení je na velmi dobré úrovni. Na druhé straně se diplomant dopustil při vypracování některých chyb, na které si dovoluji upozornit. Nedostatky koncepční: Chybí tabulka s porovnáním jednotlivých variant oběžných kol a jejich amplitudy tlaku v pracovním rozsahu stroje. Ve zprávě není uvedeno, i když se jedná o model, v jakém rozsahu otáček bude stroj pracovat. Drobné nedostatky: Strana 9, je uvedeno: Vodní stroje (turbíny a čerpadla) jsou jednou z možností k výrobě nebo dopravě vody. Strana 9, je uvedeno: Při provozu těch z nich, které mají statorové a rotorové lopatky, však dochází k vzájemné interakci lopatek a tím k buzení vysokofrekvenčních pulsací tlaku a průtoku v mezilopatkovém prostoru (dále MLP). Diplomant vypracoval svoji práci v souladu se zadáním a přes výše uvedené nedostatky lze o jeho diplomové práci říci, že je na velmi dobré úrovni. Proto doporučuji diplomovou práci Ludvíka Střechy k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12853