SVATOŠ, V. Topná membrána typu MEMS s nízkým příkonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hubálek, Jaromír

Student se věnoval řešení dílčích problémů řešených v rámci výzkumu v Laboratoři mikrosenzorů a nanotechnologií. Oblast mikrotechnologií zvládl po teoretické úrovni velmi dobře. Se zadáním a řešením se student vypořádal také velmi dobře, přestože práce byla náročná na pochopení dějů a po experimentální stránce. Díky nedostupnému iontovému leptání byla použita náročnější mokrá cesta pro řešení. Přes náročnost práce se podařilo zadání, jejíž součástí bylo provést řadu experimentů a analýz, splnit, i když se experimenty ukázaly obzvláště komplikované a bylo potřeba proces mnohokráte opakovat při různých modifikacích. Aktivita studenta byla nadprůměrná, do laboratoře přicházela pravidelně, své experimenty průběžně konzultoval a díky tomu vznikly předložené výsledky, které si ale ještě vyžádají další pokračování na optimalizaci metodiky možná v navazující diplomové práci. Po formální stránce je práce zpracována na velmi dobré úrovni, pouze lze vytknout několik drobných chyb. Struktura i rozsah textu je adekvátní bakalářské práci. Grafické zpracování vycházelo z konzultací a předkládá pokud možno účelné zobrazení výsledků pro snadnou orientaci a jasné pochopení. Literatura je adekvátní potřebám projektu, které je tematicky široké a odborně hluboké. Celkovou úroveň práce hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Pekárek, Jan

Předložená bakalářská práce na svých 44 stranách popisuje základní techniky vytváření membrán v technologii MEMS a vytváření topných elementů. Je logicky členěna do šesti kapitol včetně úvodu a závěru. Práce je psána přehledně a splnila svůj účel zejména při popisu nezbytné teorie a použitých principů. V teoretické části se autor věnuje technologii mikro-elektro-mechanických systémů, popisuje základní výrobní procesy této technologie a dále se zabývá strukturou závěsné membrány. V experimentální části pak realizuje topný element od fáze designu až po výrobu navržených struktur. Zvolené téma je velice aktuální. Použité studijní prameny jsou vhodné a týkají se bezprostředně jednotlivých řešených oblastí. Formální zpracování práce odpovídá požadovaným normám a je na dobré úrovni. Vytknou lze jen detaily jako je horší kvalita obrázků či gramatické chyby. Z textu práce je ale zřejmé, že se student dostatečně seznámil s řešenou problematikou a teoretické poznatky uplatnil při návrhu a výrobě topné membrány typu MEMS. Student také splnil zadání ve všech bodech, proto předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 54746