NĚMCOVÁ, A. Binokulární vidění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Fedra, Petr

Studentka pracovala aktivně, provedla podrobnou literární rešerši binokulárního vidění a podle teoretických zjištění a předpokladů navrhla několik dynamických scén. Následně navržené scény nasnímala, počítačově zpracovala a pomocí ankety při prezentaci ve skupině diváků vyhodnotila různé parametry prostorového vjemu. V závěru podrobně hodnotila potvrzení či vyvrácení stanovených předpokladů. Kromě obsahové stránky práce velmi kladně hodnotím i slohovou úroveň práce.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šanda, Jaroslav

Bakalářská práce od úvodu až po závěr systematicky a logicky sleduje zadání a vymezené cíle. Formální zpracování práce obsahuje pouze drobné nedostatky, které nemají vliv na celkovou kvalitu a srozumitelnost. Ke zpřehlednění by například pomohlo použití poznámek pod čarou pro některé dodatky uváděné v závorkách. Jednotlivé kapitoly jsou vhodně uspořádány a věcně na sebe navazují. Kapitola „Anatomie a fyziologie člověka“ uvádí formou shrnutí nastudované a citované literatury anatomické vlastnosti lidského vnímání obrazu a vymezuje pojmový aparát, použitý při následném popisu principu stereoskopie. Odborná stránka práce je na velmi dobré úrovni a veškeré podstatné jevy a vlastnosti jsou podloženy goniometrickými vztahy. V praktické části autorka vhodně navrhla metody měření pro posouzení fyziologických parametrů lidského oka ve vztahu k schopnosti vnímání prostorové informace. Rozsah použitých metod pokrývá široké spektrum problémů, se kterými se lze při stereoskopické projekci setkat. Autorka předem a srozumitelně definuje účel jednotlivých testovacích scén, stejně jako očekávané problémy. Samotné měření je provedeno metodicky a s jasným cílem. Získané hodnoty z testovací projekce jsou nejen interpretovány formou grafů, ale jsou i slovně diskutovány. Autorka kriticky vyhodnocuje možné vnější příčiny a diskutuje u každého zjištěného závěru míru možnosti jeho zobecnění do podoby praktického doporučení. Výsledkem je sada závěrů a doporučení, ke kterým došla na základě vyhodnocení projekce jednotlivých scén respondenty i na základě vlastního pozorování. Zjištěné výsledky byly interpretovány průběžně a jsou i shrnuty a zobecněny v závěrečné části práce. Práce je výsledkem autorčina tvůrčího přístupu a obsahuje původní závěry. Práci hodnotím A/92 a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

eVSKP id 51794