ŠULC, T. Implementace mikropočítače do obvodu FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Bohrn, Marek

Student Tomáš Šulc vypracoval bakalářskou práci s názvem Implementace mikropočítače do obvodu FPGA. Cílem práce bylo implementovat do obvodu FPGA systém kompatibilní s klasickým 8-bitovým osobním mikropočítačem ZX Spectrum, který bude využívat v současnosti dostupné vstupní a výstupní periferie. Práce je logicky a přehledně rozdělena do dvou hlavních kapitol. V teoretické části práce je pečlivě zpracovaná analýza funkce jednotlivých částí původního mikropočítače a periferií. V navazující praktické části je navržena a realizována upravená architektura mikropočítače vhodná pro implementaci do obvodu FPGA. Výsledný návrh byl popsán v jazyce VHDL a testován pomocí vývojové desky, která obsahuje obvod FPGA, paměti a potřebné vstupně-výstupní rozhraní pro klávesnici a monitor. Zvukový výstup je realizován na rozšiřující desce připojené k vývojové desce. Práce obsahuje i stručný manuál k použití realizovaného mikropočítace. Celkově je práce na vysoké odborné i formální úrovni. Student prokázal schopnost navrhnout a realizovat poměrně rozsáhlý digitální systém v obvodu FPGA a vyřešit všechny problémy, které v průběhu nastaly. Velmi kladně hodnotím aktivitu studenta při řešení bakalářské práce. Student pravidelně chodil na konzultace, sám vyhledal a obstaral si potřebnou literaturu a věnoval řešení projektu velké množství času. Díky tomu byla práce dokončena s velkým předstihem před termínem odevzdání. S předloženou bakalářskou prací jsem po všech stránkách velmi spokojen a s radostí hodnotím stupněm A - 100 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Fujcik, Lukáš

Zadání bakalářské práce bylo splněno v celém rozsahu. Předložená práce je kvalitně zpracovaná jak po teoretické, tak po praktické stránce. Úprava, kvalita obrázků i text práce jsou na velmi dobré úrovni. Text práce je rozdělen na teoretický rozbor funkce počítače ZX Spectrum a praktickou realizaci počítače v obvodu FPGA. V teoretické části jsou popsány dílčí části počítače a funkce obvodu ULA, který slouží k obsluze vstupu a výstupu. V praktické části jsou tyto informace použity k návrhu emulátoru počítače a jeho popisu pomocí jazyka VHDL. Mikroprocesor Z80 byl nahrazen kompatibilním softwarovým jádrem T80. Velmi kvalitně a efektivně je vyřešeno odstranění zákazníckého obvodu ULA a jeho nahrazení vlastními bloky. Zajímavé je i řešení emulace pásky magnetofonu, který sloužil pro ukládání programů. Upravená architektura rozšiřuje funkce mikropočítace o možnost zrychlit běh programu, nebo jej úplně zastavit. Menší výhradu mám pouze ke zdrojovým kódům, které mohly být lépe a přehledněji okomentovány. Celkově hodnotím práci jako velmi kvalitní stupněm A s počtem bodů 97.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 54757