JANÁKOVÁ, T. Využití molekulárně-genetických metod při výzkumu kolorektálního karcinomu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Provazník, Ivo

Studentka Tereza Janáková se věnovala aktuální problematice detekce a analýzy výskytu mutací v onkogenech KRAS, BRAF a PIK3CA. Nastudovala relevantní literaturu týkající se výzkumu onkogenů a molekulárně-genetických metod jejich analýzy. Na práci oceňuji především zaujetí studentky pro dané téma, efektivní spolupráci se soukromým molekulárně-biologickým laboratorním pracovištěm a účast na výzkumu daného pracoviště. Studentka se spoluautorsky podílela na prezentaci výsledků výzkumu na národní konferenci.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Škutková, Helena

Studentka se ve své práci zabývá detekcí a analýzou výskytu atypických mutací v genech KRAS, BRAF a PIK3CA u pacientů s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Převážná část práce je teoretický rozbor metod detekce genových mutací, obecných molekulárně-biologických metod a charakteristika onemocnění kolorektálním karcinomem. Tato část je velice podrobně sepsána, na bakalářskou práci technického oboru možná až moc, což navíc podtrhává i fakt, že velká část popisovaných metod není vůbec citována. Po praktické stránce se práce měla zabývat analýzou získaných výsledků výskytů uvedených mutací ve studované populaci. Tato část je na bakalářskou práci na velmi nízké úrovni. V práci chybí třetí bod zadání: Navrhněte způsob vyhodnocení výsledků analýzy mutací. Celá analýza se pak skládá pouze z grafického přehledu změřených dat formou sloupcových diagramů, bez nějakého hlubšího statistického zpracování či vzájemného srovnání. Tyto výsledky spolu příliš nesouvisí, i sama studentka píše, že mezi pracovišti se data srovnat nedají, protože pracují s jinou populací a k detekci používají jiné metody. Následně pak svá data srovnává s publikacemi, které ovšem taky používají naprosto odlišné populace. Výsledky z těchto publikací pro srovnání neuvádí, jen tvrdí, že „korelují“ s jejími výsledky, což po bližším zkoumání uvedených publikací není evidentní. Diskuze tak stanovuje nesmyslné, ničím nepodložené závěry. Po formální stránce je práce na přijatelné úrovni, vytýkám zejména nečitelnost některých převzatých obrázků a seznam literatury neodpovídající normě.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 51754