LABAJ, D. Prevence závažných havárií a podlimitní zdroje rizika s amoniakem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mika, Otakar Jiří

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou prevence závažných havárií a podlimitními zdroji rizika s amoniakem. Požadavky zadání práce se podařilo autorovi práce výborně naplnit. Studium odborné literatury a jiných zdrojů bylo důkladné, autor uvádí v přehledu odborné literatury a literáních zdrojů celkem 38 položek. Využití poznatků z literatury a jiných zdrojů v diplomové práci je správné. Zpracovaní výsledků je provedeno výborně. Interpretace výsledků a jejich diskuse je velmi podrobná a široce rozebírá jednotlivé modelové havarijní situace u zvolených zdrojů rizika s amoniakem a tím zcela jasně poukazuje na možnou zranitelnost obyvatelstva. Závěry diplomové práce jsou správné a využitelné jak na chemické fakultě pro potřeby výuky, tak i případně Krajským úřadem nebo Ředitelstvím HZS Jihomoravského kraje pro řešení závažných toxických dopadů chemických havárií s amoniakem. Student využíval odborné konzultace s vedoucím práce pravidelně a důsledně, vždy byl přiměřeně připraven. Kromě toho prováděl konzultace na jiných pracovištích, kde prováděl vlastní modelování a vyhodnocování havarijních dopadů závažných chemických havárií. Celkový přístup studenta k řešení úkolů byl iniciativní a značně tvůrčí, všechny zadané termíny plnění dílčích úkolů se mu vždy podařilo splnit. Doporučuji diplomovou práci přijmout po zodpovězení dotazů oponenta a zkušební komise. Celkově hodnotím předloženou diplomovou práci známkou výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 12
Studium literatury a její zpracování A 12
Využití poznatků z literatury B 11
Kvalita zpracování výsledků A 12
Interpretace výsledků, jejich diskuse B 10
Závěry práce a jejich formulace A 12
Využívání konzultací při řešení práce A 12
Celkový přístup k řešení úkolů A 12
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Mašek, Ivan

Diplomant se velmi dobře zhostil zadaného tématu, které svým zaměřením představuje společensky významnou oblast ochrany životního prostředí a ochrany obyvatelstva. Podlimitní zdroje nebezpečných chemických látek a přípravků nacházíme na území celé republiky a je třeba, aby jim byla věnována stejná pozornost jako objektům podléhajícím ustanovení zákona č. 59/2006 Sb. a legislativě EU. V teoretické části jsou uvedeny a analýzovány relevantní podklady. Chybně je tam však uvedena vyhláška č. 383/2000 Sb., která byla zrušena zákonem č. 59/2006 Sb. Na modelových příkladech úniku amoniaku ve čtyřech variantách u imaginárních objektů pak potvrzuje s použitím komerčně dostupného softwaru závažnost problému. Snad by bylo vhodné uvést i potřebu všech opatření, která by byla potřebná realizovat v oblasti prevence a v okamžiku úniku látky do nechráněného prostředí. Faktem zůstává, že podlimitní zdroje vyžadují stejnou pozornost jako objekty, které jsou řešeny v zákoně č. 59/2006 Sb. a to se diplomantovi podařilo. Práci doporučuji přijmout a po zodpovězení dotazů hodnotím známkou výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 12 Zadání diplomové práce bylo splněno v předepsaném rozsahu.
Logické členění práce A 12 Práce je logicky členěna a obsahuje potřebné údaje, podklady a informace.
Kvalita zpracování výsledků A 12 Vlastní výsledky diplomové práce jsou odpovídajícím způsobem zpracovány.
Interpretace výsledků, jejich diskuse A 12 Diplomant získané výsledky své práce správně interpretoval a diskuse k tomuto tématu je věcně správná a inspirativní.
Využití literatury a její citace A 12 Diplomant se při řešení tohoto tématu opíral o relevantní odbornou literaturu a legislativu.
Úroveň jazykového zpracování B 11 Jazyková úroveň práce je velmi dobrá. Nepoužívat molová hmotnost, ale molární hmotnost.
Formální úroveň práce – celkový dojem B 11 Formální úroveň práce je velmi dobrá. Kromě několika formální a věcných chyb.
Závěry práce a jejich formulace A 12 Závěry diplomové práce jsou správně formulovány a odpovídají stupni poznání diplomanta v této oblasti.
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 2751