VOSTRÝ, J. Návrh speciální databáze nebezpečných chemických látek pro potřeby IZS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mika, Otakar Jiří

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou databází nebezpečných chemických látek pro potřeby integrovaného záchranného systému, okrajově se zabývá i radioaktivními a biologickými látkami. Požadavky zadání práce se podařilo autorovi práce naplnit. Studium odborné literatury studentem je možno hodnotit jako průměrné, autor uvádí v přehledu odborné literatury a literáních zdrojů celkem 15 položek. Využití poznatků z literatury a jiných zdrojů v diplomové práci je správné. Zpracovaní výsledků je provedeno velmi dobře. Interpretace výsledků a jejich diskuse není příliš podrobná a rozebírá jednotlivé databáze nebezpečných chemických látek a autor z toho vychází při tvorbě vlastního návrhu. Závěry diplomové práce jsou správné a využitelné na chemické fakultě pro potřeby výuky. Další možnost je využití práce na vhodném místě hasičského záchranného sboru. Odborné konzultace s vedoucím práce využíval student pravidelně, důsledně a plánovitě. Kromě toho prováděl konzultace na jiných pracovištích jako na hasičském záchranném sboru, na Policii ČR a zdravotnické záchranné službě. Tam zjišťoval obecné požadavky na databázi nebezpečných chemických látek. Méně samostatný byl při tvorbě vlastního návrhu společné databáze nebezpečných chemických látek. Celkový přístup studenta k řešení úkolů byl iniciativní a také tvůrčí, všechny zadané termíny plnění dílčích úkolů se mu podařilo splnit. Doporučuji diplomovou práci přijmout po zodpovězení dotazů oponenta a zkušební komise. Celkově hodnotím předloženou diplomovou práci známkou velmi dobře - B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 12
Studium literatury a její zpracování C 9
Využití poznatků z literatury B 10
Kvalita zpracování výsledků B 10
Interpretace výsledků, jejich diskuse B 10
Závěry práce a jejich formulace B 10
Využívání konzultací při řešení práce B 11
Celkový přístup k řešení úkolů A 12
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Mašek, Ivan

Předložená diplomová práce shrnuje známé poznatky týkající se nebezpečných chemických látek, existence databází, jejich obsahu a možnosti využití. Návrh databáze nebezpečných chemických látek pro potřeby IZS, resp. jejich jednotlivých složek je značně diskutabilní. Je otázka jestli je vůbec potřeba vytvářet novou databázi, když se současnou jsou její uživatelé spokojeni a vyhovuje jejich potřebě a na straně druhé, není společenská poptávka. Rovněž je třeba si ujasnit, zda je třeba jít cestou unifikace databáze použitelné všemi složkami IZS, tedy základními a ostatními složkami, které mohou mít zcela rozdílné složení anebo nadále používat a preferovat databáze vyhotovené pro tyto účely a již využívané. Tedy jít cestou doplnění stávajících databází. To je efektivnější cesta. Diplomant zpracoval obecně návrh nové databáze, přičemž tento návrh představuje jistý přínos do řešené problematiky a svým rozpracováním, resp. přínosem diplomanta pro řešení problematiky je vzhledem k vyčleněné době řešení diplomového projektu malá. Diplomant splnil zadání z větší části a je možno konstatovat, že jeho vlastní přínos v řešené problematice je odpovídající danému stupni poznání a zkušenostem studenta. Po zodpovězení otázek doporučuji práci přijmout a hodnotit známkou C (dobře).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 9
Logické členění práce B 10
Kvalita zpracování výsledků D 8
Interpretace výsledků, jejich diskuse C 9
Využití literatury a její citace C 9
Úroveň jazykového zpracování B 10
Formální úroveň práce – celkový dojem B 10
Závěry práce a jejich formulace C 9
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 2750