CÁHOVÁ, M. Stanovení těžkých polycyklických aromatických uhlovodíků v půdách a sedimentech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Čáslavský, Josef

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce se zabývala vysoce aktuální problematikou stanovení těžkých polycyklických aromatických uhlovodíků v půdách. Práce je zpracována na celkem 119 stranách, z nichž na 60 stranách jsou formou příloh prezentována UV spektra a vybrané chromatogramy, které ve vlastní práci nejsou blíže vysvětlené. Rovněž postrádám seznam příloh. Pokud tato část tvoří výsledky, což lze předpokládat, bylo by vhodné připojit krátký komentář v textu a odkázat se na příslušnou přílohu - označení cit." vzorek 1, frakce 2" apod. nelze považovat za číslo přílohy. Diplomantka čerpala při sepisování teoretické části diplomové práce z 34 literárních pramenů, z nichž odkazy 25 až 34 představují pouze materiály, odkud byly převzaty pouze obrázky. Z ostatních 24 citací pouze jeden odkaz představuje knihu psanou v angličtině a jeden odkaz článek z časopisu [online]; další 4 prameny jsou internetové citace, ostatní tvoří sborníky z konferencí v ČR, bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práce, knihy a učební texty, některé z nich vůbec nepublikované. V literárním přehledu jsou podrobně popisovány metody extrakce a vlastního stanovení, které nebyly ve vlastní práci vůbec použity; spíše bych očekávala, že diplomantka bude věnovat větší pozornost oblastem, které následně využila v rámci experimentátní práce. Pro splnění cílů řešení využila diplomantka separační metody, a to extrakci, gelovou permeační chromatografii a kapalinovou chromatografii s DAD. Jsem si vědoma toho, že situace, kdy diplomantka neměla k dispozici všechny standardy sledovaných analytů je velký handicap, avšak na podkladě získaných dat mohla zpracovat lepší diskusi v souvislosti s kvalitativním hodnocením svých experimentálních dat. Rozsah kapitol vlastní výsledky a diskuse nepovažuji za dostatečný, pro interpretaci získaných dat mohla diplomantka použít rovněž veškeré materiály zařazené jako přílohy. Na základě uvederných připomínek a vzhledem k rozsahu práce a charakteru získaných výsledků a zejména k nedostatečné práci s literaturou hodnotím práci stupněm "uspokojivě" - D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B Práce byla zaměřena na stanovení těžkých polycyklických aromatických uhlovodíků v půdách a sedimentech. Pro splnění cílů řešení využila diplomantka separační metody, a to extrakci, gelovou permeační chromatografii a kapalinovou chromatografii s DAD.
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Využití literatury a její citace E
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem D
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 2752