BLAHOVÁ, E. Stanovení vybraných "Musk" sloučenin v biotických vzorcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vávrová, Milada

Jedná se o vynikající studentku, která zpracovala excelentní diplomovou práci, což bylo způsobeno také tím, že teoretickou část již měla zpracovánu k 1.9.2007. Veškeré experimenty si sama naplánovala, navržený plán práce dopředu konzultovala s vedoucím práce, před založením vlastních experimentů. Bravurně zvládla veškeré laboratorní techniky, tj. aplikaci extrakčních technik, SPE a SPME pro izolaci analytů , GPE a kolonovou chromatografii pro čištění extraktů a zejména analytickou koncovku, tj. plynovou chromatografii s hmotnostní detekcí. Veškeré techniky si výborně osvojila a vzhledem ke svým teoretickým znalostem byla schopna zvolit vždy optimální postup. Veškeré výsledky řádně zdůvodnila a vlastní měření doplnila výpočtem nejistot. Na základě uvedených skutečností mohu konstatovat, že práci hodnotím jako publikaci zpracovanou na vysoké odborné úrovni, která si plně zasluhuje hodnocení "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A 100 excelentní práce, která obsahuje veškeré potřebné kapitoly; diskuse je provedena na vysoké odborné úrovni; výborně je zpracována také část zpracování metrologických parametrů.
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Čáslavský, Josef

Předložená diplomová práce je zaměřena na zajímavou, ale poměrně obtížnou problematiku analýzy synthetických vonných látek v biotických tkáních. Práce o rozsahu 66 stran textu je doplněna seznamem použitých zdrojů čítajícím 50 položek a seznamem použitých zkratek a symbolů. Rozsah tedy plně vyhovuje účelu práce. Práce jako celek je sestavena velmi pečlivě, a její slohová úroveň je velice až mimořádně dobrá. O pečlivosti zpracování svědčí i praktická absence překlepů. Jediným nedostatkem je několik chybějících čárek ve větách, a též - asi ve dvou případech - shoda podmětu s přísudkem. Logická návaznost jednotlivých částí je dokladem pochopení studované problematiky a zároveň i systematického, cílevědomého a pečlivého postupu diplomantky při řešení zadaného tématu. K práci mám následující připomínky: Str. 10 - nebyla mi příliš jasná charakterizace fixátorů jako "méně kapalných látek". Str. 32 - co je to "negativní nosič stacionární fáze" ? Tamtéž - jak by mohla fungovat kapilární kolona naplněná v celém svém objemu stacionární fází? V experimentální části bych kladně zhodnotil jednak systematickou a pečlivou optimalizaci celého analytického postupu a zejména pak plynově chromatografické separace galaxolidu a tonalidu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2756