HERZOGOVÁ, J. Identifikace bakterií mléčného kvašení v tvrdých sýrech s využitím amplifikačních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Autorka pracovala s velkým zájmem o řešenou problematiku, s výrazným pracovním nasazením a samostatně. Během řešení zvládla řadu náročných mikrobiologických a molekulárně genetických metoduckých postupů. Tvůrčím způsobem a samostatně navrhla, optimalizovala a ověřila postup přípravy hrubých lyzátů buněk ze vzorků tvrdých sýrů pro následnou izolaci DNA amplifikovatelné v PCR. V druhé části práce využila PCR pro identifikaci 7 kmenů Lactococcus lactis (producenti bakteriocinů) Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora. Výsledky diplomové práce jsou originální a část z nich byly připravena pro publikování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Předkládaná diplomová práce J. Herzogové se zabývá problematikou identifikace bakterií mléčného kvašení druhu Lactococcus lactis v tvrdých sýrech. K identifikaci uvedených bakterií byla použita polymerázová řetězová reakce (PCR). Vzhledem k tomu, že vzorky tvrdých sýrů obsahují inhibitory PCR, studentka optimalizovala metodu izolace DNA s cílem zíískat ji v kvalitě vhodné pro PCR. K izolaci DNA s úspěchem použila neporézní magnetické nosiče. Dále byla ověřována správnost zařazení 7 kmenů druhu Lactobacilus lactis ze Sbírky mlékařských mikroorganismů (CCDM, Tábor) pomocí druhově specifické PCR. Práce je napsána přehledně a srozumitelně. Mám jen některé připomínky k formálnímu zpracování práce. Doporučuji jednotně psát názvy enzymů - buď s koncovkou -asa nebo -áza; str. 19, druhý odstavec - správně má být magnetické částice byl použity a ne imunomagnetické…, citace Horák a spol. (2001) je nepřesná; str. 21 - správně má být Česká sbírka mikroorganismů (CCM, Brno) a Sbírka mlékařských mikroorganismů Laktoflora (CCDM, Tábor); str. 25 - není používán jednotný popis zdroje přístrojů; str. 34, Obr. č. 5 - není blížeji specifikováno značení intenzity amplikonů; str. 49, Tab. č. 13 a další - číselné údaje v tabulkách je nutné uvádět na stejný počet desetinných míst. Uvedené formální nedostatky však nejsou zásadní a v žádném případě nesnižují kvalitu dosažených výsledků. Diplomová práce přináší některá zajímavá a nová zjištění. Významný je poznatek, že po separaci DNA pomocí magnetického nosiče byla PCR citlivější ve srovnání s DNA izolovanou fenolovou extrakcí. Ze 7 analyzovaných kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů (CCDM, Tábor) bylo 5 kmenů zařazeno do poddruhu Lactobacilus lactis ssp. lactis a 2 do poddruhu Lactobacilus lactis ssp. cremoris. Tyto výsledky budou zajisté podkladem pro další ověřování taxonomického zařazení analyzovaných kmenů. Závěrem lze konstatovat, že výsledky jsou interpretovány věcně a správně. Žádné věcné připomínky k předkládané diplomové práci nemám.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2770