REPKA, M. Typy a vlastnosti "metal-free" katalyzátorů pro živé polymerace biomateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojtová, Lucy

Práce je napsána velice zdařile v anglickém jazyce. Literární rešerše je zpracována velmi podrobně a logicky je zpracována i experimetnální část. Student během práce pravidelně své závěry a názory konzultoval a projevoval i značnou zručnost v laboratoři. Téma práce bylo relativně obtížné a hlavně zcela nové, proto nebylo možné postupy práce srovnávat s dřívějšími pracemi. Tyto předběžné výsledky je nutno brát jako orientační a další syntézy nových "metal-free" karbenů modifikovat na základě předložených závěrů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hermanová, Soňa

Student se zabýval zajímavým a vysoce přínosným tématem netoxických "green" katalyzátorů použitelných zejména pro syntézu polymerních materiálů s biomedicínskými aplikacemi. Teoretická část práce je zpracována velmi pečlivě, čtivě a přehledně, zároveň obsahuje jen velmi málo formálních chyb a pochvalu zasluhuje i úroveň použité angličtiny. Splnění požadavku experimentální části práce vyžadovalo osvojení speciálních Schlenkových technik, umožňujících práci s vyloučením kyslíku a vzdušné vlhkosti, což student úspěšně splnil. Praktická část práce je bohužel zpracována podstatně méně pečlivěji, obsahuje řadu nepřesností, chyb a snižuje celkovou úroveń práce. Úkolem studenta byla příprava "free" karbenového katalyzátoru z jeho iminové soli pomocí KHMDS. Vznik žádoucího produktu je podmíněn stechiometrickým dávkováním obou komponent. Uvedené navážky reaktantů však neodpovídají uvedeným látkovým množstvím a tedy nelze s určitostí říci, zda byla stechiometrie dodržena či nikoliv. Student tedy v závěru přisuzuje neúspěch syntézy pravděpodobnému nadbytku KHMDS, nicméně kritické zhodnocení vlastního experimentu zde chybí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků C
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 2780