LESKOVJANOVÁ, J. Agregační reakce chitosanu využitelné při úpravě pitné vody. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Dolejš, Petr

Diplomantka se zhostila zadaného tématu s velikým zájmem a pílí a začala na řešení zadání pracovat včas a systematicky. Tomu také odpovídají její velmi dobré výsledky. Z oblasti zadání diplomové práce není stále ještě dostatek zahraniční literatury, nicméně prostudovala řadu pramenů i ze širšího základu zadaného v cíli práce. I když to v rešerši nakonec v diplomové práci neuvádí, podrobně prostudovala a vyhodnotila všechny předcházející diplomové práce zaměřené na problematiku úpravy vody chitosanem, aby sama iniciativně identifikovala dosud nezpracované oblasti výzkumu. Metodika experimentální práce i její využití k získání maxima informací je na vysoké úrovni. I přes velmi omezené, většinou zastaralé a někdy jen omezeně funkční laboratorní vybavení našich laboratoří technologie vody, dokázala diplomantka provést úctyhodné množství kvalitních experimentů a zaměřila je na velmi zajímavou oblast vlivu teploty na agregační reakce při úpravě huminových vod. Výsledky, které diplomantka získala, jsou velmi kvalitní, zcela původní a v případě studia vlivu teploty na agregační reakce chitosanu jsou i světově prioritní. Výsledky jsou také kvalitně diskutovány a je zřetelně vidět, že diplomantka nad tématem práce a jeho řešením v postupných krocích velmi intenzivně přemýšlela. Závěry jsou zpracovány přehledně, stručně a zcela vystihují dosažené výsledky. Diplomová práce je celkově zpracována velmi přehledně, graficky kvalitně a lze v ní najít jen pár drobných chybiček, které nijak nesnižují výborné výsledky, které diplomantka poctivou prací s literaturou i při experimentech v laboratoři získala.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mega, Jaroslav

V oddíle "Současný stav řešené problematiky" jsou pouze shrnuty obecné informace o úpravě huminových vod a o použití chitosanu jako koagulantu. Postrádám rešerši problematiky vyplývající ze zadání práce, tj. problematiky rychlosti tvorby separovatelných agregátů obecně a při koagulaci chitosanem zvláště a problematiky rozdělení velikosti separovatelných agregátů obecně a při koagulaci chitosanem pak zvláště. V experimentální části práce není rychlost tvorby separovatelných agregátů explicitně zpracována a rozdělení velikosti agregátů jsem nenašel. Struktura práce je (na rozdíl od zadání) orientována jednostranně na problematiku huminových látek při úpravě vody. Prezentace výsledků zůstala v konstatační rovině - postrádám sofistikovanější úroveň zpracováni získaných výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 2781