TÖRÖKOVÁ, L. Studium rozkladu těkavých uhlovodíků v nerovnovážném plazmatu klouzavého obloukového výboje za atmosférického tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Cílem diplomové práce bylo studium rozkladu těkavých organických látek (VOC) pomocí klouzavého výboje buzeného stejnosměrným napětím. Před vlastním měřením bylo potřeba reaktor na klouzavý výboj nejprve otestovat a optimalizovat podmínky pro měření (např. proud nosného plynu). Jako nosný plyn, který odváděl páry VOC ze zásobní lahve do reaktoru, byl použit dusík. Studovány byly tři modelové sloučeniny - hexan (alifatický uhlovodík), cyklohexan (cyklický uhlovodík) a xylen (aromatický uhlovodík). Produkty rozkladu těchto sloučenin byly analyzovány metodou GC-MS, přičemž vzorky byly odebírány dvěma způsoby (SPME vlákny a sorpčními trubičkami). Nízkomolekulární sloučeniny byly analyzovány speciálním přístrojem Testo. Výsledná data byla vyhodnocena a porovnána z hlediska vlivu několika faktorů (výkon zdroje, struktura rozkládané látky, složení směsi nosného plynu). V důsledku dlouhodobé technické závady přístroje GC-MS nebylo možné detailněji prostudovat vliv koncentrace kyslíku na rozklady VOC. Diplomantka pracovala v průběhu řešení diplomové práce pečlivě, nastalé problémy včas konzultovala. Komentáře výsledků a formulace závěrů jsou uspokojivé, ale stručné. Studentka mohla více využít dat získaných analýzou produktů. Zadané cíle byly v rámci technických možností splněny. Diplomovou práci navrhuji klasifikovat výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rašková, Zuzana

V práci uvádíte, že účinnost rozkladu hexanu v reaktoru je 90 %. Myslí se tím účinnost rozkladu na nízkomolekulární látky? Dále uvádíte, že mezi hlavní produkty rozkladu VOC patří různé cyklické a složitější látky. Stanovovala jste také závislost koncentrace těchto látek na dodávaném výkonu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2711