ŠILAR, M. Ekologické problémy energetiky ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Antonín

Zadání zajímavé bakalářské práce zabývající se vztahem energetiky a ekologie zpracoval autor iniciativně a samostatně. Splnil tak požadavky zadání téměř beze zbytku. Aktivita studenta během řešení a zpracování diplomové práce byla velmi dobrá. Zadaná problematika není uceleně zpracována, takže student musel získat a zpracovat velké množství informací z odborné literatury i obecně závazných předpisů. Cenné poznatky důležité pro vypracování a závěry uvedené v práci získal na internetu i při konzultacích s odborníky v zadané problematice. Výsledky a doporučení své práce shrnul v poměrně rozsáhlém závěru, v němž postrádám důraznější vyjádření vlastního názoru na současný stav a případný návrh dalšího postupu v rozvoji energetiky v souladu se současnými globálními trendy. Výsledky výpočtů uvedl v grafické a tabulkové formě v příloze práce. Formální zpracování práce odpovídá současným trendům a je na solidní úrovni. Student využíval literaturu uveřejněnou ve formě odborných publikací a článků z konferencí na webových stránkách. Pro zdárné splnění zadání se musel seznámit i s celou řadou předpisů a vyhlášek týkajících se ochrany životního prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce A 19/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Splnění zadání A 48/50
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Bok, Jaromír

Student se v bakalářské práci zabývá ekologickými problémy energetiky v České republice. V úvodní části student popisuje současný stav elektroenergetiky, zejména co se týče energetické náročnosti ČR a podílu jednotlivých druhů elektráren na celkově vyrobené elektrické energii. Jednotlivé typy elektráren dále porovnává podle míry jejich nepříznivého ovlivnění životního prostředí, jednak co se týče výše produkovaných emisí, ale též podle poměru vyrobené energie k energii, která se spotřebuje při výrobě, výstavbě, získávání paliva, provozu a údržbě dané elektrárny. U vybraných tepelných elektráren student vypočítal produkované emise pevných látek, oxidu uhličitého, oxidů dusíku, síry, a tyto následně porovnal s hodnotami uvedenými v Integrovaném registru znečišťování IRZ. Neshody vypočtených hodnot s hodnotami v registru náležitě okomentoval, uvedl možné důvody odchylek. V závěrečné části práce se student zabývá možnostmi snížení emisí oxidu uhličitého. Bakalářská práce splňuje všechny požadavky kladené na práci tohoto druhu a plně koresponduje se zadáním. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 21351