SKUTEK, M. Analýza vybraných biologicky aktivních látek v cereálních výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Práce byla zaměřena na novou problematiku - zavedení metod izolace a analýzy mono-, oligo- a polysacharidů v různých druzích biologického materiálu. Součástí práce byla i analýza vybraných typů odpadních substrátů jako potenciálních zdrojů živin pro průmyslové mikroorganismy. Student zvládl experimentálně náročnou práci samostatně, se zájmem a samostatně navrhoval nová řešení a optimalizace metod. V rámci práce bylo třeba osvojit si řadu nových extrakčních, purifikačních i instrumentálních analytických technik (HPLC/RI, on-line LC/MS, TLC), přičemž diplomat projevil vysokou míru experimentální zručnosti a praktických dovedností. Rovněž projevil výraznou schopnost zpracování a interpretace výsledků analýz. Diplomovu práci zpracoval samostatně, na vysoké formální i obsahové úrovni. Výstupy práce řešené v rámci VZ budou podkladem pro navazující studie. Na základě uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Diplomová práce Miroslava Skutka zkoumá přítomnost a množství některých biologicky aktivních látek v cereáliích. Konkrétně byly analyzovány především vybrané mono-, di- a oligosacharidy, a to jak v cereálních výrobcích, tak i v dalších potravinách bohatých na tyto sloučeniny jako med nebo pivo, které byly pro srovnání využity. Předložená studie je zpracována na 112 stranách, standardně členěna a stylisticky i graficky na velmi vysoké úrovni. V práci nebyly nalezeny téměř žádné formální nedostatky, což nebývá pravidlem takto rozsáhlých textů a svědčí to o značné pečlivosti a přesnosti diplomanta. Lehce netradiční, ne však nežádoucí, je pouze zařazení kapitoly SEZNAM ZKRATEK na začátek práce. K realizaci cílů práce bylo zapotřebí, aby diplomant prokázal schopnost rychlého naučení se obtížných analytických metod včetně optimalizace izolací komponent ze složitých matric. Náročnost práce ukazuje na schopnost diplomanta velmi dobře se uplatnit v případném dalším studiu i v praxi. K práci mám tyto dotazy: 1) str. 51, kap. 5.2.10.: Jaký význam měl přídavek NaCl do produkčního média Aureobasidium pullulans při izolaci a následném stanovení pullulanu? 2) str. 71-72 kap. 6.3.: Zde mi není zcela jasné jaké dva vzorky pullulanu byly vlastně analyzovány - z textu vyplývá, že byla srovnávána enzymová hydrolýza u standardního preparátu a mikrobiálního produktu. V grafech a tabulkách jsou však uváděny výsledky obsahu sacharidů po hydrolýze pullulanu získaného 1. a 2. kultivací za rozdílných podmínek, které nikde nebyly popsány (nebo chybí odkaz…) - prosím, vysvětlete… 3) str. 78: Myslíte, že by se z kvalitativního zastoupení a množství sacharidů u vzorků piva dalo usuzovat na odlišnou technologii při výrobě českého a německého piva? Vynikající úroveň práce je podtržena zajímavými experimentálními výstupy a představuje velmi hodnotný materiál pro navazující studie. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 19744