HAMADA, V. Vzdálená laboratoř pro dozimetrická měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Florián, Tomáš

Při zpracování své bakalářské práce prokázal student silně nadprůměrné odborné znalosti. Na své bakalářské práci pracoval kontinuálně po celou dobu akademického roku a maximálně samostatně. Zodpovědně plnil úkoly v předem dohodnutých termínech. Sám iniciativně přinášel nové návrhy a podněty ke konstrukci zařízení. Podařilo se mu vyřešit všechny technické obtíže, které během zpracování bakalářské práce nastaly. Svou práci prezentoval i na soutěži EEICT, kde získal druhé místo. Cíle bakalářské práce byly splněny. Doporučuji ji hodnotit známkou A (100 bodů). Jedná se o společný posudek školitele a konzultanta.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Majzner, Jiří

Pro úspěšné splnění zadání bakalářské práce bylo zapotřebí prostudovat velké množství technické literatury a strávit mnoho času nad samotnou realizací (mechanická konstrukce, programování mikroprocesoru a webové aplikace). Student se věnoval předložené problematice systematicky minimálně dva poslední roky, což je doloženo účastí na soutěži STUDENT EEICT 2011 a 2012. Zadání bakalářské práce bylo celkově splněno. Výsledkem jeho práce je systém, který je schopen měnit vzdálenost mezi zdrojem ionizujícího záření (ZIZ) a detektorem (GM čítací trubice). Pro každou nastavenou vzdálenost je pak možné změřit počet impulzů na výstupu GM čítače ve zvoleném časovém intervalu. Počet detekovaných impulzů za jednotku času pak koresponduje s intenzitou ionizujícího záření. Celá laboratorní úloha je řízena prostřednictvím webového rozhraní a dohled nad experimentem zajišťuje kamera. Kladně hodnotím celou koncepci navržené laboratoře. S ohledem na uvažovanou přesnost nastavení polohy by jako referenční snímač mohl sloužit jediný mechanický spínač. V bakalářské práci chybí graf, popisující závislost naměřené intenzity ionizujícího záření na vzdálenosti od ZIZ. Tato charakteristika je pro uživatele hlavním výstupem laboratorní úlohy. Kvalitní bakalářskou práci zcela jistě zbytečně poškozuje 15 překlepů a dvě hrubé gramatické chyby. Dále text bakalářské práce obsahuje drobné formální chyby a nepřesné formulace. I přes tyto nedostatky je předložená práce na velmi dobré úrovni, student prokázal odpovídající schopnosti a je velmi potěšující, že byl schopen prakticky realizovat užitečné zařízení.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 51682