FAJKUS, P. Modely silových vedení pro přenos dat PLC systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Lázničková, Ilona

Bakalářská práce na téma "Modely silových vedení pro přenos dat PLC systémů" je zaměřena na problematiku datové komunikace po silnoproudých vedeních. Práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část je věnovaná popisu datové komunikace, popisu silnoproudých vedení a používaným modelům vedení. Druhá část je věnovaná vytvořenému modelu silnoproudého vedení pro simulaci datových přenosů. Bohužel práce působí nevyváženě. Teoretická část je příliš rozsáhlá a druhá část práce, kde je prezentován navržený model a tedy vlastní přínos studenta, je příliš krátká a strohá na úkor srozumitelnosti. Popisy vytvořených modelů - Obr. 7-4 a Obr. 7-6 - jsou nedostatečné a příliš stručné. Není jasné, proč byl zvolen daný model, jaké jsou jeho výhody a nevýhody. Formální a grafické zpracování je až na méně závažné nedostatky na dobré úrovni a splňuje požadavky kladené na technický text. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Mišurec, Jiří

Předložená bakalářská práce je zaměřena na problematiku přenosu dat po silnoproudých vedeních. Výsledkem práce měly být počítačové modely pro měření vlastností a zkoumání procesů v reálné silnoproudé síti, aby mohly být ověřovány vlivy působící na datový přenos technologií PLC. Koncepce celé práce je dobrá. Obsahuje jak teoretické části, tak i praktické výsledky v podobě ověření navržených modelů. Teoretická část vychází z především z literatury a má kompilační charakter. Problém spočívá v tom, že přestože se jedná o vedení, jsou jisté rozdíly při přístupu k silnoproudému vedení a k datovému komunikačnímu vedení. Pro studenta to v tomto případě znamená prostudovat vedení z hlediska telekomunikačních přenosů. Toto rozdělení je z práce zřejmé. V praktické části jsou ukázány či naznačeny některé počítačové simulace. Tato část mohla být rozpracována více do hloubky. Je ovšem otázkou, zda by rozsah práce nebyl nad rámec obvyklé bakalářské práce. Tato realizační část je vlastní řešení práce a tím i splňuje požadavky zadání. Zadání jako takové tedy považuji v zásadě za splněné K práci mám následující připomínky. Student často používá nepřesné netechnické vyjadřování, místy jsou i významové nedostatky, např. kap. 3.2 - modulace, a pod. Některé parametry při popisu vedení měly být lépe precizovány, např. kap. 4.2.2.3 Kapacita vedení. Obr. 7-2 a popis v textu, není jasné, co bylo modelováno, jaký model vedení je zkoumán. Netechnické výrazy např. str. 63 - ... čitelný signál, str. 65 ... opakovač signál opraví ... Výsledky v kapitole 8 (viz poslední věta) jsou poněkud nešťastně formulovány a trochu snižují provedenou práci. V seznamu literatury je celkem 10 citací, literatura je v textu správně citována. Je škoda, že nejsou uvedeny i některé publikace, které jsou zaměřeny na problematiku modelování vedení v technologii PLC Přes uvedené připomínky považuji práci za přínosnou, student musel prostudovat poměrně širokou problematiku a prokázal schopnost se orientovat v zadaném úkolu. Řada připomínek je formálního charakteru a řada vznikla nepozorností a nemají zásadní význam.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 21292