ŠOTOLOVÁ, L. Ekotoxikologické hodnocení vybraných monomerů pomocí testů toxicity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

V předložené diplomové práci s názvem Ekotoxikologické hodnocení vybraných monomerů pomocí testů toxicity se studentka zaměřila na hodnocení ekotoxicity monomerů; 1,1,2-trichlorethylenu a 1,1,2,2-tetrachlorethylenu. Dále byla hodnocena i ekotoxicita aditiv polymerů vyrobených v laboratoři na Ústavu chemie materiálů VUT v Brně. Studentka zpracovala svoji práci na 77 stranách, včetně příloh. Pro tyto účely autorka využila 50 citací (literárních a internetových). Celá práce je přehledně a stručně zpracována a logicky členěna v souladu s požadavky kladenými na tento typ prací na FCH VUT Brno. Za přínosné považuji i ten fakt, že studentka se v teoretické části zabývá nejen ekotoxikologií, ekotoxikologickými biotesty a metodami testování ekotoxicity chemických látek a přípravků, ale i poměrně podrobně prezentuje zákonná opatření, která úzce souvisejí s problematikou hodnocení negativních vlivů chemických látek a chemických přípravků, včetně jejich směsí, na životní prostředí, a ze kterých musí každý, kdo tuto vlastnost hodnotí, vycházet. V experimentální části jsou v souladu se zadáním diplomové práce hodnoceny monomery a navíc aditiva polymerů z hlediska ekotoxicity pomocí vybraných testů, jejichž metodiky jsou zde podrobně popsány. Výsledky testů jsou přehledně zpracovány do tabulek a na jejich základě jsou stanoveny výsledné hodnoty letálních , efektivních nebo inhibičních koncentrací pro jednotlivé testované látky. Tyto hodnoty jsou stručně a jasně komentovány v části výsledky a diskuze. Porovnání testovaných látek z hlediska ekotoxicity je pro lepší přehlednost provedeno i prostřednictvím grafů, pomocí nichž je také porovnávána vhodnost a citlivost jednotlivých testů pro dané účely. V závěru jsou získané výsledky přehledně a jasně formulovány. Autorka diplomové práce prokázala schopnost samostatné práce, účelného využití celé řady pramenů a informací a jejich přehledného zpracování podle vytyčeného cíle. Využívala dostatečnou měrou možnosti konzultace a rychle reagovala na případné připomínky. Experimentální část práce prováděla pečlivě a cílevědomě. Systematicky prováděla jednotlivé etapy testování vzorků a vyhodnocovala veškerá experimentálních data. Diplomová práce studentky Ludmily Šotolové splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce byla zaměřena na hodnocení ekotoxicity vybraných monomerů a aditiv polymerů pomocí testů toxicity. Teoretická část diplomové práce, která je zpracována jasně a výstižně, podává přehled o významu ekotoxikologie jako vědního oboru, dále o ekotoxikologických biotestech a jejich rozdělení, metodách testování toxicity, standardních metodách testování toxicity, testech fytotoxicity a alternativních testech toxicity. Zpracována je také část prezentující platnou legislativu. V krátkosti jsou charakterizovány také chemické sloučeniny, které byly podrobeny ekotoxikologickému hodnocení. Zpracovaná teoretická část poskytla diplomantce dostatek poznatků k vlastní experimentální práci. Pro hodnocení zvolila diplomantka dva testy fytotoxicity, a to na test na růstu kořene hořčice bílé a test na růstu kořene cibule; dále byly vybrané chemické sloučeniny hodnoceny pomocí alternativních testů toxicity typu Thamnotoxkit F a Daphnotoxkit F. Hodnocení všech chemických látek bylo provedeno pomocí těchto testů; výsledky byly vesměs zpracovány do přehledných tabulelek a grafů. Za negativum považuji to, že diplomantka v rámci diskuse více nekonfrontovala získané údaje s daty prezentovanými v teoretické části diplomové práce. Na základě komplexního posouzení hodnotím předloženou diplomovou práci stupněm "výborně" - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A Práce byla zaměřena na ekotoxikologické hodnocení
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2695