PITRA, M. Adaptivní regulátory s principy umělé inteligence v prostředí MATLAB - B&R [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Pivoňka, Petr

Zadání diplomové práce Bc. Pitry bylo po odborné i časové stránce poměrně náročné. Diplomant prokázal při práci na diplomovém projektu svou výbornou úroveň odborných znalostí. S prací na projektu začal včas. Velmi rychle se seznámil s problematikou použití adaptivních regulátorů při řízení procesů a soustředil se na hledání vhodných variant řešení. Práci věnoval značný čas a pracoval s velmi dobrou účinností. Lze ocenit jeho značnou svědomitost a píli při práci na projektu. Pracoval do značné míry samostatně a konzultace se týkaly jen koncepčních otázek. Lze ocenit i jeho účast v soutěži Student EEICT 2008 v tématu, které se týkalo diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 9/10
Splnění zadání A 49/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Malounek, Petr

Problematika adaptivního řízení a regulace je poměrně obsáhlá. Práce se zaměřuje na adaptivní regulátory s on-line identifikací a výpočtem parametrů regulátoru ze získaného modelu v každém kroku výpočetního algoritmu. Dále pak je zde porovnání těchto adaptivních regulátorů s pevně nastaveným PSD regulátorem. Práce je rozdělena na dva velké celky, první se zabývá identifikací, druhý regulací. Práce má logické členění a dobrou strukturu. Výsledky jsou získány simulací v Matlabu a dále pak simulací na reálných soustavách. Lze ocenit velmi pěkně udělané simulační nástroje v Matlabu určené k porovnání jednotlivých identifikačních metod a pro simulaci přechodných dějů za použití různých druhů regulátorů. Zadání bylo splněno a přiložené CD obsahuje všechny algoritmy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 12130