VAŇKOVÁ, J. Sledování změn hodnot vybraných ukazatelů jakosti pitné vody během její dopravy a skladování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mega, Jaroslav

Jitka Vaňková po celou dobu pracovala velmi svědomitě a cílevědomě. Již v rámci tzv. "Laboratoře oboru" využívala času a technických možností pracoviště k využití instrumentária laboratoře chemie a technologie vody pro cíle a potřeby své diplomové práce. Ve fázi přípravy iniciativně vyhledávala zdroje informací a velkou pozornost věnovala kvalitnímu zvládnutí analytických metod pro stanovení hodnot ukazatelů jakosti vody sledovaných v rámci experimentální části práce. V rámci experimentální části práce pracovala samostatně. Zvláštní pzornost věnovala testování kvality své práce při pořizování analytických výsledků. Při konečném zpracování výsledků se snažila o sofistikovaný přístup, vedoucí k názorné prezentaci získaných poznatků. Její činnost v rámci diplomové práce hodnotím známkou "výborně" (A)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dolejš, Petr

Diplomová práce má 70 stran textu a příloh. Literární část, která je na 16 stranách textu, odkazuje sice na 33 citací, ale z nich je zhruba třetina citace norem a zbytek je v naprosté většině základní literatura učebnicového charakteru. Rešerše se bohužel neopírá o jediný zahraniční pramen primární literatury a to je při tématu diplomové práce, které je jedním ze stálic vodárenského výzkumu v posledních několika desetiletích, smutné. Tématu shodnému se zadáním diplomové práce se věnuje obrovské množství zahraničních publikací v odborných časopisech a vyšla i řada monotematických knih (například kniha o více než 1000 stranách - Lauer W.C. (Ed.) Water quality in the distribution system, AWWA, Denver 2005.). Diplomantka zvládla velmi dobře metodickou část diplomové práce a dobře popsala všechny použité analytické metody. Veškeré metodické postupy jsou dobře a přehledně popsány. Za to si zaslouží autorka pochvalu a výsledky, které dále získala, je možné vysoko hodnotit i vzhledem k této kvalitní metodické přípravě. Ocenění například zasluhuje za změření průnikové křivky jí použitého pískového filtračního elementu. V experimentální části popsala Jitka Vaňková výsledky laboratorního zpracování řady vzorků odebraných v Brně a také několika oblastech zásobovaných z jiných úpraven pitné vody. Víceméně její sledování potvrdilo, že pitná voda je ve sledovaných ukazatelích a lokalitách kvalitní a státní dozor i útvary kvality jednotlivých provozovatelů pracují velmi dobře. Závěry, které z naměřených výsledků diplomantka učinila, jsou naprosto korektní a logicky vyplývají z experimentálně získaných dat a jejich zpracování. Úprava diplomové práce je velmi dobrá. Práce je přehledná, dobře členěná a graficky zdařilá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 2690