ŠNEIDR, R. Dynamické testování solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Boušek, Jaroslav

Po seznámení s metodou dynamického testování solárních fotovoltaických článků měla být tato metodika ověřena při testování krystalických křemíkových článků. Výsledky testů měly být porovnány s vlastnostmi těchto článků určenými z frekvenční odezvy na osvětlení s proměnou vlnovou délkou a při buzení proudovými impulsy za temna. Pan Radim Šneidr pracoval samostatně a dobře se orientoval v doporučené literatuře. Na konzultace docházel pravidelně a dohodnuté termíny plnil. Při řešení práce prokázal nejen potřebnou experimentální zručnost ale také dobré znalosti v technice digitálních a analogových obvodů. Protože u zařízení pro měření frekvenční odezvy na osvětlení s proměnou vlnovou délkou vznikly neočekávané problémy, nemohly být výsledky obou metod vzájemně porovnány. Tato skutečnost však není pro celkový přínos práce podstatná - provedené testy i navržená metodika buzení proudovými impulsy za temna při proměnném časování těchto impulsů budou velmi užitečné při dalším pokračování práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 37/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Hégr, Ondřej

Student zpracoval práci pojednávající o dynamickém testování solárních článků. Podle zadání je v práci popsána metodika hodnocení fotovoltaických článků dynamickým testováním i dvoudiodovým systémem. Měření bylo prováděno na krystalických solárních článcích firmy Solartec. Oproti původnímu zadání však není v práci popsáno srovnání těchto parametrů s parametry určenými frekvenční odezvou na osvětlení a buzení proudovými impulzy za temna. Zadání tedy nebylo zcela splněno. Výsledky práce jsou přesto velmi dobře diskutovány a přehledně uspořádány. Taktéž po formální a grafické stránce je práce psána na velmi dobré úrovni. Pouze oproti zvyklostem při psaní diplomové práce není konkrétně oddělena teoretická a praktická část práce. Výsledky hodnocené diplomové práce jsou založeny na platformě měřícího systému vyvinutého na pracovišti UMEL a rozšiřují tak jeho kvalifikovanost pro diagnostiku sériově vyráběných solárních článků. Zejména je přínosné rozpracování metodiky měření pomocí dvou krátkých pulzů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 40988