KIŠA, M. Zhodnocení uplatnění PV systému a TČ v energetickém zásobování RD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student prokázal při zpracování závěrečné práce samostatnost při řešení zadaného úkolu s využitím dostupné literatury a úspěšně aplikoval znalosti získané v průběhu studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Špiláček, Michal

Tato práce se zabývá návrhem fotovoltaického systému na výrobu elektrické energie pro rodinný dům a zapojením tepelného čerpadla pro zásobování teplem stejného domu. Práce je rozdělena na dvě části. V první popisuje princip činnosti, rozdělení a provoz fotovoltaických článků a tepelných čerpadel. Tato část je napsána dobře a přehledně. V další části se zabývá návrhem pro využití fotovoltaiky a tepelného čerpadla pro rodinný dům. Začíná rychlým popisem objektu a následuje detailní popis současného stavu vytápění objektu, výpočet tepelných ztrát objektu a nákladů na vytápění. Toto je opět zpracováno dobře a přehledně. V kapitole 4 je proveden samotný návrh fotovoltaického systému s rozborem legislativy, volbou panelů a výpočet množství panelů a jejich možné energetické výtěžnosti. Dále je v této kapitole návrh a výpočet tepelného čerpadla. Celá tato kapitola je opět dobře a přehledně zpracovaná, pouze jsou špatně odkazy na tabulky. Jako poslední je kapitola o ekonomickém zhodnocení, kde jsou samostatně zhodnoceny náklady na vytápění buď jenom tepelným čerpadlem, nebo fotovoltaickým systémem. Výsledky jsou velice přehledně sestaveny v tabulkách a grafech. Drobná chyba je rozdíl 2 Kč ve sloupci „Úspora za elektřinu“, tabulky 5.5, oproti výpočtu. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 50563