ŠIMÍČEK, V. Nekonvenční technologie obrábění vodním paprskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Osička, Karel

Předložená diplomová práce svým obsahem a pojetím odpovídá zadání. Práce plnohodnotným způsobem pomocí experimentů posuzuje vliv jednotlivých faktorů na kvalitu řezání. Autor prokázal dobrou orientaci v dané problematice a schopnost aplikovat teoretické poznatky v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Slaný, Martin

Autor svou práci na téma "Nekonvenční technologie obrábění vodním paprskem" rozvrhl do pěti přehledně strukturovaných hlavních kapitol. V první části práce se zabýval popisem principu a možností využití technologie hydroabrazivního vysokoenergetického paprsku. Tato část je poměrně přehledná, ovšem až zbytečně uměle prodloužená o neustále a téměř na každé straně se opakující sdělení, jak technologii zvyšuje progresivitu přidání abrazivních částic do kapalinového parsku, dále pak neustále se opakující sdělení jaké všechny materiály lze touto technologií řezat, a také v jakých tloušťkách materiálu lze řez realizovat. Autor tak zbytečně překročil předepsaný limit počtu stran, který je pro diplomovou práci stanoven na 60 stran, včetně grafických prvků. V experimentální části se autor zabýval vyhodnocením vlivu některých parametrů, určující progresivitu a efektivnost technologie. Hodnocený parametr Ra, tedy aritmetický odchylka, však není zcela relevantní hodnota, kterou by bylo vhodné v souvislosti s povrchem vytvořeným technologií AWJ vyhodnocovat. Práci jinak splnila zadané cíle a za základě uvedených skutečností a splněni požadavků ji doporučuji k obhajobě s doporučeným hodnocením B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 28936