ZÁLEŠÁK, M. Dopravníkový střídač - návrh zvedacího mechanismu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Předložená je práce je zpracována velmi pečlivě a je logicky a přehledně členěna. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i znalostí získaných jiným způsobem (informace z internetu apod.). Práce obsahuje konstrukční návrh a základní funkční výpočet zvedacího mechanismu dopravníkového střídače. Uvedený výpočtový postup svědčí o značné péči, kterou autor vypracování práce věnoval. Práce je také po grafické stránce zpracována velmi kvalitně. Součástí práce je i výkresová dokumentace obsahující sestavu a svařovací podsestavu nosného rámu. V práci se však p. Zálešák nevyhnul několika drobným i větším chybám zejména formálního charakteru: - drobné gramatické chyby a přepisy, - na str. 20 je v odkazu na obr. 3 uveden chybný úhel, - poněkud nevhodná volba „hřídelí“ pohybového mechanismu ve formě čtvercových tyčí. Vhodnější by byla volba čtvercových či kruhových trubek (snížení výrobních nákladů, omezení namáhání), - nepřehledné značení v kap. 4.5 – str. 32 na obr. je rameno kliky označeno 2, jeho poloměr je r3 a opačně. Dole je uvedena chybná hodnota r3 (500 mm) - chybné úvahy při výpočtu otáček motoru v kap. 4.5.1. Ve skutečnosti se jedná o výsledný rovinný pohyb (nerovnoměrný), což není zohledněno (je nutno řešit jako rovinnou kinematickou soustavu dle obr. 3), - v příloze doložené zjednodušené výpočty rámu v ANSYS nemají žádnou vypovídací hodnotu, nebo´t k nim chybějí zatěžovací a okrajové podmínky. Předložená práce má i přes výše uvedené výhrady celkově solidní úroveň a je zcela v souladu se zadáním. Martin Zálešák ve své bakalářské práci jednoznačně prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce resp. dalšího studia v návazném magisterském studijním programu. Otázka k obhajobě: Které části nosného rámu (dle přiloženého výkresu) budou obráběny až po jeho svaření?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kašpárek, Jaroslav

Student vypracoval závěrečnou práci na téma dopravníkového střídače. Autor v úvodní části provádí předběžný návrh rámu válečkového stolu a provádí silový rozbor jednotlivý částí válečkového stolu. V další části navazuje pevnostní kontrola spojovacích prvků. Textová část práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání úplná. Postup a rozsah řešení práce je správný, jsou uvedeny i možné alternativy pohonu zdviže. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je dobrá. Uspořádání osnovy práce je logické a kapitoly na sebe navazují. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je velmi dobrá, zpráva obsahuje přiměřené množství schémat a obrázků. Stylistická úprava a pravopis je až na drobnosti v pořádku: -Překlepy = str. 12, 22, 33 -Netechnické výrazy = 22 -Str. 29 a 31 = kontroly čepů na ohyb. Dominantnější je střih. Přílohová část práce obsahuje obrázky zatěžovaného rámu pomocí metody konečných prvků. Vzhledem že textová část práce postrádá bližší informace o modelech a způsobu zatěžování a náhrady vazeb, můžeme tyto výsledky pokládat pouze za orientační. Citace zdrojů jsou uvedeny správně, počet uváděné literatury je přiměřený. Výkresová dokumentace je vcelku dobrá a kompletní. Práce je kvalitní, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 49021