KLEZLA, P. Měřicí karta pro PC s I51 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Student zpracoval diplomovou práci, ve které navrhnul a realizoval hardware a programové vybavení měřicí karty vybavené analogovými a digitálními vstupy a výstupy a pro komunikaci je vybavena rozhraním USB. Student navrhnul elektronická schémata, zpracoval návrh desek plošných spojů a po vyrobení desky tuto osadil součástkami a oživil. Pro správnou funkci měřicí karty student vytvořil programové vybavení pro řídící mikrokontrolér a pro obslužné PC. Po oživení student provedl vyhodnocení přesnosti měření karty a provedl její kalibraci. Student pracoval převážně samostatně a přiměřeně vyžíval konzultací s vedoucím práce. Student věnoval dostatek času hardwarové i programové realizaci měřicí karty, čemuž odpovídá funkční HW i SW. Bohužel kvalita předložené textové části mírně snižuje vysokou úroveň návrhu a realizace měřicí karty. V práci s vyskytuje hodně nepřesných i zavádějících informací, některé tabulky a obrázky nedávají přílišný smysl a toto bohužel snižuje kvalitu odvedené práce. Při elektrickém oživování student prokázal vlastní iniciativu i samostatnost při řešení některých problémů. Student zjistil některé chyby v návrhu v průběhu oživování, tyto chyby provizorně v zařízení odstranil a v rámci diplomové práce uvedl opravený návrh s vyřešenými problémy. Student jednoznačně prokázal samostatnost i technické schopnosti inženýra.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Kaňa, Zdeněk

Diplomová práce vyžadovala znalosti hned z několika technických oblastí, na druhou stranu jednotlivé úkoly byly standardního rozsahu. V druhé kapitole jsou velmi stručně shrnuty základní vlastnosti měřicích karet a výrobky běžně dostupné na trhu. V této části chybí přehlednější (např. formou tabulky) výčet hlavních parametrů jednotlivých karet. Třetí a čtvrtá kapitola se zabývá A/D a D/A převodníky; schází však jejich základní rozdělení a autor špatně pochopil schéma D/A převodníku uvedené v datasheetu k ADUC831 (Obrázek 4.1). V páté kapitole je popsán vlastní HW návrh a mikrokontroler ADUC831. Vzhledem k rozsahu, by bylo vhodné tyto dvě části oddělit do různých kapitol. Celé obvodové řešení je provedeno celkem kvalitně, vstupy mají vysokou impedanci, jsou filtrovány dolní propustí a chráněny proti přepólování. V této části autor dokázal znalost jak analogových (využití operačních zesilovačů, jednoduché RC filtry), tak digitálních obvodů (převodník USB/RS-232). Nad rámec zadání byla realizována možnost ukládat naměřená data na paměťovou kartu MMC (kapitola 6). Obstojně zvládnutý popis SW vybavení mikrokonroleru a obslužného program pro PC lze nalézt v kapitole 8. Kapitola 9 (instalace měřicí karty) mohla být připojena ke kapitole 8. Práce je sepsána bez větších gramatických chyb, pouze některé autorovy formulace jsou těžko pochopitelné a text obsahuje několik překlepů. Celkově autor dokázal své velmi dobré inženýrské schopnosti, slabý teoretický úvod a špatně vyvážené rozdělení do kapitol však kazí jinak pozitivní dojem z práce. Uděluji 90 bodů / A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 22318