BUREŠ, M. Studium plazmových produktů pomocí hmotnostní spektrometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Vladimír

Student se aktivně zapojil do řešení problematiky DP již ve 4.ročníku studia. Svoji prací se podílel na řešení výzkumného projektu GAČR 104/06/0437 a výzkumného záměru MŠMT MSM0021630501. Při práci je samostatný, pečlivý a svědomitý. Moje pochvala mu patří za aktivní spolupráci a využití konzultací při řešení DP.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čáslavský, Josef

Předložená práce je zpracována pečlivě, přehledně a racionálně. Je zřejmé, že autorův zájem o danou problematiku je opravdu hluboký. Grafické zpracování je velmi úhledné, z pohledu gramatického lze vytknout pouze několik chybějících a přebývajících čárek ve větách. V práci se vyskytuje minimum neopravených překlepů (např. v anglickém abstraktu "temterature"). Z hlediska správnosti hmotnostně spektrometrické terminologie bych měl pouze několik drobných připomínek. V anglickém abstraktu je nesprávně použit termín "spectroscopy" namísto "spektrometry". Označení "ionizátor hmotnostního spektrometru" je nesprávné, má být "iontový zdroj" (např. na str. 13 a pak několikrát dále v textu). Vzorek před ionizací dnes není nutno zplynit (str. 13), jsou k dispozici metody ionizace z kapalného i pevného stavu. K hodnocení rozlišovací schopnosti hmotnostního spektrometru (str. 15) se dnes nepoužívá metody uvedené na obr 7 pod písmenem b), občas se používá metoda uvedená pod písmenem a), ale nejvíce se používá kriterium označované zkratkou FWHM. Správný název ionizační techniky je "elektronová ionizace (Electron Ionization, EI)", termín "elektronové dělo" je hmotnostně-spektrometrickým archaismem (str. 16), pojem "náraz elektronů" (str. 16) se nahrazuje výstižnějším "interakce". Množství látek dnes potřebná pro analýzu hmotnostní spektrometrií jsou podstatně menší než uvádí diplomant na str. 17. Výsledky hmotnostně spektrometrických měření jsou podle mého názoru interpretovány správně, k této části nemám kritických připomínek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2623