VYSKOČIL, J. Model čistící stanice pro potravinářské technologie řízené distribuovaným řídícím systémem na síti PROFIBUS. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

V laboratoři programovatelných automatů Siemens máme demonstrační panel s řadou snímačů a pohonů komunikujících jako slave na síti PROFIBUS DP/PA. Myšlenka vytvořit model čistící stanice pro potravinářská zařízení vznikla jako možnost propojení těchto přístrojů s nádrží, vodovodním řadem a hydraulickou zátěží. Tohoto zadání se chopil student pan Vyskočil, který původní nápad výrazně rozšířil. Jádrem mělo být řízení regulačního ventilu a pneumatického ventilu na síti PROFIBUS DP. Pro řízení pneumatického ventilu byla použita periferní řídící jednotka známá také pod názvem "ventilový ostrov". Hodnocený student projevil velkou invenci. Zadání, které mělo být spíše ilustrativní, rozšířil na projekt, který by mohl být, jako funkceschopný, skutečně v provozu použit, čímž výrazně zvětšil odbornou i časovou náročnost zadání. Pracoval samostatně. Sám zvládl veškeré práce od vodoinstalace, elektrické instalace až po vytvoření programů PLC a SCADA. Konzultace využíval v přiměřené míře. Jeho metodické postupy byly promyšlené, efektivní a téměř bezchybné. Vše za cenu času, kterého věnoval své práci dost. Prokazoval technickou zdatnost, houževnatost a nápaditost a velmi dobrou práci s dokumentací. Zadání bylo více než splněno. Za převzatý podíl práce - v negativním smyslu, bych zde neoznačil nic. Je tvrdohlavý a vše chtěl dělat po svém. Vyplatilo se to, odvedl dobrou práci. Písemná práce je sestavena v logickém sledu, je přehledná má dobrou grafickou úroveň. Jediným nedostatkem je, že vzhledem k velkému rozsahu technické práce, je i písemná práce objemnější, než jsme u bakalářské práce zvyklí. Navrhuji klasifikaci výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Sobotka, Milan

Zadání bakalářské práce je velmi náročné po stránce odborné i časové. Práce předpokládá zvládnutí programovacího jazyka Step 7 Simatic Manager a vizualizačního programu WinCC Flexible, návrh HW konfigurace řídícího systému Simatic a vytvoření řídícího programu a jeho otestování. Student splnil zadání z hlediska cíle, tj. vytvořil plně funkční model čistící stanice řízené distribuovaným řídícím programem. Bakalářská práce je přehledně uspořádána do deviti kapitol. Student v práci stručně představil prvky použité k vytvoření modelu stanice, včetně distribuovanýho řídícího systému Festo. Jádro práce tvoří kapitola osmá - tvorba programu pro řízení a ovládání čistíci stanice. Autor nás seznamuje nejdřív s možností konfigurace jednotlivých zařízení přes OP a pak s vlastním projektem. Popisuje rozdilné režimy řízení, proces čištění a zpracování procesných dat. Vizualizace a ovládání procesu čistění je velmi dobře zpracované a praktické. Volba různých režimů, servisní obrazovky, archivace dat, rozdílní přístup uživatelů, grafické zobrazení stanice - jen nastavování inženýrských hodnot pro jednotlivé měření chybí. Pro přímé řízení čistění by bylo účelné vytvořit řídící program v PLC a ne v OP. Z důvodu nezávislosti na zvoleném typu zobrazovacího panelu při další realizaci čistíci stanice a možnost běhu programu při výpadku OP. Tyto mé připomínky nesnižují zásadně hodnotu celé práce. Zadání bakalářské práce splnil student v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 21497