KVAPIL, J. Nejistoty a kompatibilita měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Havlíková, Marie

Student měl za úkol seznámit se v obecné rovině s vyhodnocováním nejistot přímých a nepřímých měření. Na základě osvojení si této problematiky měl dále navrhnout měřicí postupy pro stanovení výpočtu nejistot při měření odporu a indukčností danými typy měřičů LCR. Cílem bakalářské práce byla realizace zkušebních měření, porovnání dosažených výsledků měření a vyhodnocení kompatibility měření vzhledem k určenému referenčnímu měřidlu. Student navštívil Český metrologický institut v Brně, kde získal od odborného pracovníka informace o kalibračních postupech, metrologickém ověřování měřidel a návaznosti měřidel. Komunikace se studentem probíhala formou ústních konzultací a prostřednictvím elektronické pošty. Student pracoval po celou dobu řešení diplomové práce systematicky, pečlivě a velmi samostatně. Dodržoval pokyny vedoucí práce. O stavu řešení bakalářské práce jsem byla pravidelně informována. Kladně hodnotím zejména studentovu důkladnost, samostatnost.a snahu co nejlépe poznat danou problematiku. Student si velmi dobře rozvrhl řešení své práce, nedostal se do časové tísně a bakalářskou práci odevzdal před stanoveným termínem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Zavřel, Jiří

Předložená bakalářská práce se zabývá vyhodnocováním nejistoty a kompatibility měření. Toto téma je časově a odborně náročné. Student musí prostudovat velké množství literárních pramenů a prokázat náležitou úroveň odborných znalostí. Po obsahové stránce jsou všechny body zadáni splněné. Práce je postavena v logickém sledu, podle platných norem. Student kromě poznámky uvedené na konci této práce správně popsal teoretickou problematiku nejistot měření. Vypracoval pracovní postup zadaných měření, provedl jejich praktickou realizaci a přehledně zpracoval výsledky měření. Za nejvíce náročný bod zadání považuji rozbor možných zdrojů nejistot při měření. Jeho zpracování je v této práci na velmi dobré úrovni. Celkové provedení práce svědčí o dobrých technických znalostech studenta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 21480