BARTOŇ, J. Testování a měření EMC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Havlíková, Marie

Cílem bakalářské práce bylo sestavení zkušebního postupu pro ověřování ENC zařízení vybraného výrobku informační techniky v souladu s požadavky aktuálních norem a realizace zkušebních měření EMI na simulátoru rušení SEWARD MACE. Po celou dobu řešení projevoval student značný zájem o danou problematiku. Byla pro něho domluvena odborná praxe na externím pracovišti ve Strojírenském zkušebním ústavu v Brně, kde poznal chod experimentální laboratoře a pracovní postupy ověřovacích zkoušek EMC. Bylo mu umožněno pro dané zařízení realizovat zkoušky EMS a EMI. Student se pravidelně dostavoval na ústní konzultace a komunikace probíhala rovněž elektronickou poštou. Byla jsem průběžně informována o stavu a řešení bakalářské práce. Student pracoval zcela samostatně a systematicky, vyjadřoval se věcně a technicky přesně. Kladně hodnotím aktivní přístup k řešení úkolů, zejména dobrou orientaci v legislativních předpisech a souvisejících normách pro oblast EMC.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Hoder, Karel

Úkolem autora bakalářské práce bylo seznámit se s problematikou EMC elektrických přístrojů a informační techniky, vypracovat seznam platných norem a provést vybrané zkoušky EMC zvoleného výrobku - přenosného počítače. První část zadaného úkolu je obsahem kapitol 1 až 6, provedené zkoušky a jejich výsledky jsou popsány v kapitolách 7 až 9. Obtížnost práce spočívá v nutnosti orientovat se ve velmi široké problematice EMC, zahrnující řadu elektrotechnických disciplin a je obsahem nepřehledného množství norem. Autor se soustředil na podstatné testy odolnosti elektronických zařízení, zejména na realizovatelné simulátorem SEWARD, který je k dispozici v laboratoři ÚAMT. Přínosem práce je konfrontace provedených testů v laboratoři ÚAMT a zavedeného zkušebního ústavu SZÚ, kde byly rovněž provedeny zkoušky emise. K práci nemám zásadní připomínky, zahrnuje všechny požadavky zadání. Dílčí připomínky k textu: Str.13,14: V soupisu pojmů EMC bylo vhodné připojit příslušné zkratky Str.15: Problematika vývoje systému včetně požadavků EMC by si zasloužila obšírnější komentář Str.23: ČSFR se nerozpadla v roce 1922 Str.24: Požadavky EMC na výrobek bylo účelné ukázat např. na předmětové normě ČSN EN 61326, rovněž obsah této normy by umožnil zkvalitnit výklad kap. 5.2.2 Str.41: Nedílnou součástí zkoušky je způsob vazby generátoru na vstup rušení testovaného zařízení

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 21475