GROSS, P. Vliv umístění v záplavové zóně na cenu rodinných domů v Krnově a Bruntále [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Komosná, Milada

Práce je vypracována v souladu se zadáním, cíl práce byl naplněn. Výsledky práce jsou shrnuty v tabulkách a odůvodněny v kapitole „Diskuze“. V kapitole „Diskuze“ postrádám návrh postupu, jak oceňovat ve specifických lokalitách postižených povodněmi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Student vypracoval práci v souladu se zadáním a splnil stanovený cíl.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C V teoretické části student prokázal základní orientaci v dané problematice. Pouze okrajově se zabývá řešenou problematikou v zahraničí. Tato část práce je z části neuspořádaná a působí tak zmatečně.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Analytická část je propracovaná a logicky členěná. Student si zajistil pro odhad obvyklé ceny i realizované prodeje z KN. Použité metody a postupy jsou správné, vedou ke zdárnému splnění cíle.
Odborná úroveň diplomové práce C Odborná úroveň práce je na standardní úrovni. Student se ne zcela přesně vyjadřuje např. obvyklá cena / tržní hodnota.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Závěry práce mohou posloužit jako podklad při ocenění nemovitostí v daných lokalitách. Student kromě vlivu záplavy zhodnotil okrajově i další vlivy, mající vliv na výši obvyklé ceny.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Student správně odkazuje na literaturu, správně používá přímé a nepřímé citace.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A V práci se objevují drobné překlepy a typografické nedostatky. Celková formální úprava diplomové práce je na velmi dobré úrovni.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jandásková, Tereza

Práce je ucelená a student splnil zadaný cíl diplomové práce. Student pro komparativní zdroj ocenění využil realizované ceny a zabýval se také výši pojistného v daných lokalitách. V práci mohla být provedena zkouška na nově sestaveném vzorku dat, aby výše vyhodnoceného koeficientu vlivu záplavy byla ověřena.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Student v celém rozsahu naplnil cíl práce vytyčený v zadání. V teoretické části diplomové práce postrádám logičtější členění a širší rešerši zahraničních metodik při stanovení vlivu povodně na odhadní cenu.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Simulace umístění rodinného domu v záplavové oblasti a mimo ni je dle mého názoru vhodným způsobem posouzení právě tohoto vlivu na cenu obvyklou. Kladně hodnotím zvolení dvou obcí z hlediska začlenění dle oceňovací vyhlášky na vyjmenovanou a nevyjmenovanou obec, přidanou hodnotou je rozhodovací schémata v teoretické části.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Základní členění práce je logické a přehledné, jak již bylo zmíněno teoretická část je poněkud zmateně členěna spolu s definováním pojmů obvyklá cena a tržní hodnota.
Obtížnost a správnost řešení C Student na základě simulace umístění modelového rodinného domu zjistil vliv záplavy na cenu zjištěnou a následně i na cenu obvyklou, na základě HB indexu přepočítal historické realizované ceny, jejichž zdrojem je katastr nemovitostí. V závěru práce stanovil výši koeficientu „záplavy“ pro oblast Krnov a Bruntál. V práci mohla být provedena zkouška na nově sestaveném vzorku dat, aby výše vyhodnoceného koeficientu vlivu záplavy byla ověřena.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Dílčí výsledky diplomové práce je možné využít v praxi a to především při stanovení ceny obvyklé komparativním způsobem ocenění pro danou lokalitu.
Odborná jazyková úroveň A Úroveň použitého jazyka diplomové práce je na velmi dobré úrovni.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A V práci se vyskytují drobné typografické nedostatky, avšak celková grafická a písemná úprava je adekvátní tomuto typu práce.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108486