KRŠKA, L. Fotovoltaické systémy pro panelový dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Student pracoval na zadaném tématu samostatně a vytvořené části práce předkládal pravidelně ke konzultacím. K připomínkám vedoucího přistupoval důsledně a postupně je do textu zapracovával.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Cílem bakalářské práce byla rešerše a porovnání fotovoltaických systémů použitelných na rovných střechách panelových domů. Většina evropských zemí výrazně podporuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů a to především formou garance výkupních cen produkované elektřiny. Z tohoto důvodu mohou být fotovoltaické systémy zajímavou alternativou pro majitele domů, neboť náklady na údržbu těchto zařízení jsou minimální a střechy domů představují prostor, který je pro jiné účely prakticky nevyužitelný. Student ve své bakalářské práci stručně zmiňuje typy fotovoltaických článků a uvádí příklad fotovoltaického systému instalovaného na jedné z budov v areálu ČVUT v Praze. Velký prostor je v bakalářské práci věnován systému hydroizolačních folií EVALON-Solar od německého výrobce Alwitra. Mimo posledního odstavce v závěru, obsahuje práce minimum vlastních názorů studenta na danou problematiku. Přínosem by byla alespoň jednoduchá ukázka předpokládané produkce elektřiny fotovoltaickými systémy s různými typy článků a různou orientací, získaných například pomocí nástroje dostupného na internetu (viz odkaz [15]). Z patnácti citovaných zdrojů je čtrnáct odkazů na internetové stránky. Tento fakt nepovažuji sám o sobě za nedostatek, protože význam internetu a elektronických médií bude do budoucna vzrůstat. Studenti by však měli v textu zohledňovat důvěryhodnost informací z různých zdrojů. Výrobce produktu může jeho přínos hodnotit mnohem příznivěji než nezávislý odborník.

Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 19661